„Сајам иновација“, прилика за склапање партнерства између традиције и иновација

Наступом робота који говори свечано је отворен „Сајам иновација“ у ДКЦ „Мајдан“, који је окупио више од 40 излагача из Србије и региона.

Као део пројекта Покажи нешто ново, „Сајам иновација“ има за циљ развој економије базиран на знању, а замишљен је као место интеракције и успостављања нових сарадњи и партнерстава између традиционалних грана и иновативних подручја.

Сајам реализује Удружење грађана „Локална самоорганизација“ под покровитељством Кабинета министра за иновације и технолошки развој, а у партнерству са Градском општином Савски венац и ДКЦ „Мајдан“.

Сајам су отворили министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и председница Општине Савски венац Ирена Вујовић.

Министар Поповић је похвалио организацију сајма и нагласио да најбољи ресурс који Србија има јесу талентовани млади људи и одлични технички факултети: „Србија има најбоље младе инжењере и велику могућност у развоју инжењерства. Морамо да пратимо светски тренд и тржиште рада, где се појављују потпуно нове професије. За две и по године увећали смо буџет за иновације Србије десет пута“.

У последње две године, како наводи министар, уложено више од 80 милиона евра у два најмодернија научно-технолошка парка која су у изградњи, у Новом Саду и Нишу, као и да се улаже у нову зграду Факултета организационих наука.

Такође, држава улаже у Институт за физику у Земуну где се гради пројекат „Верокио“, а гради се и нова зграда и нова опрема за један од најбољих европских института који је добио најбољи грант на конкурсу "Horizon 2020", а реч је о Институту „Биосенс“ из Новог Сада. 

Поповић каже да је у овој години отворено и осам малих иновационих старт-ап центара у градовима који немају факултете односно универзитете.

„Желимо да млади имају могућност да раде у најбољим условима са најбољом опремом, да имају најбоље менторе, да имају подршку од специјалиста, експерата из целог света, не само у Београду, Новом Саду и Нишу, него и у другим мањим градовима“, рекао је Поповић.

Србија има најбоље младе инжењере 

Влада Србије је, наглашава, зацртала као план да будући развој економије у Србији буде заснован на иновацијама и на дигитализацији. Министар истиче да је данас у свету тешко објаснити колики допринос су данашњем развоју свих дигиталних елемената које користимо допринели српски великани – Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић.

„Србија има традицију иновација. Србија има оно што други немају у овом делу Европе. Србија нема ни нафту ни гас, али зато сигурно има најбоље младе инжењере. Наши технички факултети су заиста најбољи ресурс који Србија има и будућност Србије је у развоју инжењерства. Данас око трећине уписаних студената иду на техничке факултете“, указао је Поповић.

Морамо да поставимо исти циљ који је поставила Америка, објаснио је министар, да до 2025. године 51 одсто студената који се упишу, буде уписано на техничке факултете.

Србија већ прати тај тренд и мора тако и наставити, јер ће у следећих десет до петнаест година доћи до великих промена на дигиталном тржишту.

„Очекујемо огромне промене на тржишту рада, очекујемо потпуно нове професије које ће моћи да буду испраћене уколико се овај изванредан тренд рада на нашим техничким факултетима настави, а мора да буде још бољи. Иновације и иноватори морају увек да буду везани за технику“, рекао је Поповић.

Ирена Вујовић је свим учесницима пожелела успешну реализацију пословних идеја и додала да Општина Савски венац радо подржава такве пројекте који су окренути будућности и развоју заснованом на знању, иновацијама и предузетништву. 

„Посвећујући већу пажњу новим технологијама, дигитализацији и роботици, сасвим сигурно правимо велики корак напред у стварању просперитетнијег и економски развијеног друштва. Као општина желимо да пратимо политику Владе Србије и Града Београда када је развој иновација и ИТ сектора у питању, а све са циљем побољшања животног стандарда и отварања нових радних места за наше грађане“, рекла је Вујовићева.

Излагачима се обратио и декан Технолошко-металуршког факултета Петар Ускоковић који је рекао да се сајмови иновација уклапају у стратегију факултета, као и у генералне трендове који постоје код нас, у Европи и свету.

„Желимо да се умешамо у друштво и да постанемо веза између привреде, науке, студената, ученика и, наравно, друштва у целини. Тиме желимо да остваримо улогу која треба да буде комплетна, а иновације јесу најбољи начин да то урадимо. Заправо ако се бавимо иновацијама, ако форсирамо ту креативност код младих ми зависимо од себе“, закључио је Ускоковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво