Древна „изгубљена“ престоница Кмерског царства откривена испод камбоџанске прашуме

Научници су открили древни град Кмерског царства, који је вековима покривала богата прашума Камбоџе. Махендрапарвата, позната и као „изгубљени град Камбоџе“, била је рана престоница Кмерског царства – хиндуистичко-будистичке државе у југоисточној Азији, која је постојала од 9. до 15. века.

Археолози и историчари знају за њено постојање већ деценијама, али нису могли да пронађу тачну локацију древног града.

И новој студији анализирани су резултати амбициозног дугогодишњег истраживања међународног тима, који тврди да је спроведена најбоља претрага и идентификација ране кмерске престонице.

Истраживање је спроведено користећи ласерски скенер (лидар) из ваздуха. У садејству са тим спроведена је теренска претрага, па је тако мапирана широка урбана мрежа која датира из 9. века, а налази се на платоу Пном Кулен, североисточно од Ангкора, каснијег главног и доминантног града империје.

„Планинском региону Пном Кулену је до данас посвећено веома мало пажње. Читаво подручје недостаје у археолошким мапама, изузев веома мало информација о остацима неких цигланих храмова“, истакао је предводник студије и археолог Жан-Баптист Шеванс.

Истраживачни подухвати почели су 2012. и трајали су до 2017. године, а током њих тим је прво обавио серију претрага „лидаром“ из ваздуха, чиме је састављена веома детаљна мапа хиљада новооткривених археолошких објеката, који раније нису примећени због богате џунгле.

„Древно Кмерско царство прилагођавало је рељеф себи, обликујући природу на великим размерама, правећи језера, резервоаре, канале, путеве, храмове, поља пиринча...“, рекао је Шеванс за Њузвик.

Захваљујући надгледању из ваздуха, тим је био у стању да види кроз нивое вегетације и прљавштине која је скривала Махендрапарвату, откривајући сложену урбану мрежу, која је имала структуру решетке, са две подударно постављене линеарне осовине.

Читав град се простирао на површини од 50 квадраних километара.

„Велики број садржаја, попут брана, резервоара, храмова окружених зидинама, одвојена насеља за становање, као и пространа царска палата, показују сложени урбанистички план“, објашњавају истраживачи.

Упркос огромном инжењерском труду и улагању, град није дуго преживео. Кмерско царство преселило је свој центар у нову престоницу – Ангкор, највероватније због бољих услова за узгајање хране, као и мање изазовног рељефа и околине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво