Сметају? Уклонићемо их! Научници „креирали“ бикове без рогова

Научници су генетичком модификацијом створили бика без рогова. Истраживачи са Калифорнијског универзитета у Дејвису сматрају да ће тако убудуће поштедети ове животиње трауме, због праксе на фармама, којом им се рогови уклањају.

Већини бикова, на фармама се уклањају рогови, како не би повредили људе или друге животиње. 

Зато су научници, материјалом из бактерија, изменили генетички код бика, чији су потомци детаљно праћени.

Ниједан од шест потомака бика коме је „измењен генетички код“ није током живота развио рогове, а анализе крви и остали прегледи открили су да су животиње потпуно здраве.

Откриће је објављено у часопису Nature Biotechnology.

„Наша студија је открила да су два телета наследила алеле, односно генетички материјал који одређује да неће бити рогова, а четири телета су наследила још један фрагмент бактеријске ДНК, који је познат као плазмид“, навели су истраживачи.

„Како би се избегле нежељене интеграције плазмида, потребна је селекција у будућем узгоју и укрштању – у овом случају, одабиром телади која нису наследила бактеријске плазмиде“, рекао је члан тима истраживача Ван Ајненам.

„Показали смо да је 'креирање' здраве телади без рогова могуће и пружили корисне податке о промени генетичког материјала код животиња“, додао је Ајненам.

Оригинални рад за ову студију изведен је још 2013. године, а покренула га је компанија из Минесоте „Рикомбинетикс“.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво