Усликана „космичка переца“

Стручњаци су телескопом у Чилеу, успели да направе задивљујућу слику рађања двеју младих звезда у вртлогу међузвездане прашине и гаса, а цео приказ личи на – перецу.

Пар звезда припада систему "BXB2007" и јату у звезданој маглини „Барнард 59“, чији је међузвездани гас толико густ, да блокира светлост. 

Претходне студије откривале су само његову широку спољашњу структуру, без унутрашњег састава.

Астрохемичар Фелипе Алвес из Института „Макс Планк“, и његове колеге, снимили су звездани систем у високој резолуцији користећи савремени АЛМА систем.

АЛМА је низ од 66 радио-телескопа, који дају квалитетан увид у далеке објекте и пружају детаљне слике формација звезда и планета.

„У овом случају, видимо два диска око две младе звезде. Величина сваког од ових дискова је слична астероидном појасу у нашем Сунчевом систему а размак између њих је 28 пута већи од растојања између Сунца и Земље“, рекао је др Алвес.

Дискови су прстенови прашине и гаса који окружују младе звезде. Истраживачи су детектовали и трећи, највећи диск који окружује два мала диска. Има сложену структуру и укупну масу која је 80 пута већа од гасног гиганта Јупитера.

Истраживачи верују да „бебе“ звезде сакупљају материјал са већег диска у две фазе. Прво се материјал са, вијугаве петље прашине и гаса преносе на мање појединачне дискове, а потом се преносе и на сваку од звезда.

Тим је такође открио да светлији, али мање масивни од два диска, који је на слици приказан у доњем делу, брже уграђује материјал.

„Mораћемо детаљније да проучимо феномен бинарних звезда како бисмо боље разумели начин њиховог формирања“, каже др Алвес.

„Ово је заиста важно сазнање. Коначно можемо да имамо слику сложене структуре младих бинарних звезда са процесом њиховог раста који је у вези са диском из којег су настале“, рекла је професорка Паола Касели, која предводи Центар за астрохемијске студије Института Макс Планк.

Детаљна студија објављена је у часопису Сајенс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво