Пуна школа ђака и родитеља испред врата

Сваки почетак је тежак, чак и онда када је реч о важним а лепим догађајима. Родитељи чија су деца први пут села у школске клупе овог септембра и даље сабирају утиске о почетку „нове ере“ у дететовом, али често, и у сопственом животу. Док се већ пребројавају дани до првог распуста, стрес само привидно уступа место дневној рутини, а права истина је да се „рингишпил“ тек завртео.

Како би помогли и разрешили дилеме у веома важној животној мисији, стручњаци у Удружењу „Родитељ“ организовали су радионице подршке за родитеље ђака првака.

Психолог Весна Ненадић, врсни познавалац и дечје и родитељске позиције, подсећа нас на то шта је заиста важно и какве грешке не би требало да правимо ако желимо да наши малишани израсту у одговорне, самосталне људе.

Никаква финансијска улагања у скупу опрему за школу, ранчеве, гардеробу, најквалитетније пернице и слично нису гаранција да ће дете сутра бити успешан и задовољан ђак.

Родитељи треба да на време схвате да је школа систем којем дете треба да се прилагоди и ту нема места за било какве дилеме.

Наша саговорница подсећа да на тај начин дете губи део своје слободе, али да је то неминовна „цена“ социјализације, односно живота у друштву којем припада.

Умирите очекивања

Будући да је све присутнији модел породице која повлађује детету учећи га да је оно центар света, за многе родитеље ће бити прилично тешко да тако васпитавано дете уведу у школски систем а и да умире превелика очекивања од учитеља којима „предају“ своје највеће благо.

Као што сте приметили, већ након месец дана ваша деца су се навикла да седе у миру док траје час, а све боље развијају и вештину пажљивог слушања, која ће им требати за цео живот. Дакле, могу она то, коментарише психолог.

Много је преамбициозних родитеља који желе да њихова деца већ знају да читају и пишу (сабирају и одузимају) када крену у школу, и да, можда, чак буду боља у томе од осталих.

Искуство показује да се такви родитељи веома брзо разочарају када им дете изјави да не воли школу и да неће да учи.

То је сигнал да су негде пренаглили и да дете покушава да избегава учење јер себе доживљава као неуспешно, недорасло обавезама које му се намећу.

Љубав не сме да буде кочница 

Међу најчешћим грешкама родитеља је и наметање помоћи у обављању свакодневних ђачких обавеза.

Није реткост да чак ураде домаћи задатак уместо детета не би ли тај задатак био најбољи у разреду или да пакују деци књиге за школу, сређују пернице, режу оловке...

Весна Ненадић истиче да је најбољи савет који би дала родитељима (и као психолог и као мајка) тај да децу у првим разредима школе науче да су њихове обавезе само њихов задатак, а да би се то постигло, родитељу треба мало мудрости и много стрпљења.

И док школско звоно звони и оглашава почетак друге рунде зване октобар, и ово мало искуства од месец дана показало је колико је на почетку школовања важна родитељска подршка.

Но треба имати у виду да безусловна љубав не сме да буде кочница, већ ветар у леђа.

„Ако решите све проблеме своје деце, они неће имати других проблема сем вас“, подсећа наша саговорница на мудру мисао Душка Радовића. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво