Пронађени фосили џиновског птеросауруса

С распоном крила од шест метара и тежином од око 270 килограма, џиновски птеросаурус мора да је стварао огромну сенку, док је летео небом током јуре.

Величини „небеске звери“, и 125 милиона година касније, диве се бројни научници. Њене остатке открили су на острву Вeјт. 

Фосили хатцегоптерикса, дали су нове информацијe о овој величанственој врсти за коју се верује да је највеће летеће створење тог раздобља.

Сматра се да су ова крилата створења владала небом отприлике 150 милиона година, а за то време су еволуирали од величине омањег глодара, до оне која је слична модерном борбеном авиону.

Открићем се поноси истраживач из Британије Роберт Корам, који сматра да је реч о једном од првих суперптеросауруса.

Иначе, острво Вeјт је богато фосилима, и опседају га бројни љубитељи диносауруса у потрази за остацима из прошлости, преноси dailymail.co.uk.

Ипак, имајући у виду величину птеросауруса, научници су се дуго питали како огроман птеросаурус успева да полети. Моделирање на основу остатака, открило је испупчене мишиће на ногама и прилагодљиву структуру крила, који су омогућавали замах и полетање.

„За разлику од птица, које ходају и скачу у ваздух сса амо две ноге, птеросауруси су ходали на све четири ноге које су имали“, рекао је Мајкл Хабиб са Универзитета Јужна Калифорнија.

Моделирање је показало да је управо кретање, уз ослонац на четири тачке, омогућавало полетање уз гурање стражњим удовима, а затим и са предњим удовима, што је доприносило јачем скоку и узлет хатцегоптериксима.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво