Земунски лагуми – Калварија

У Земуну, на месту познатијем као Калварија, поред степеништа које води ка Горњем граду, а у Улици Светозара Милетића, налазе се два лагума.

Земун је место где су се сударале две царевине – Аустрија, касније Аустроугарска, и Турска, тако да се на обалама Саве и Дунава налазила нека врста границе између Европе и Азије. Одатле су Аустријанци будно пратили Београд као потенцијално веома важну стратешку тачку.

Сматра се да су лагуми на Калварији грађени између 1716. и 1717. године, дакле, у време аустријске власти.

Због температуре која је увек износила око 12 Целзијусових степени, али и због бројних вентилационих отвора, лагуми су коришћени за складиштење војне опреме, као и животних намирница.

У другом лагуму налази се велика централна просторија (њена површина износи више од 50 метара квадратних) која је такође служила као складиште за муницију и намирнице.

До ње су водила три дугачка ходника, од којих је данас један зазидан, а други затрпан.

У оба лагума види се сплет дугачких, прецизно озиданих ходника који се рачвају и воде на различите стране.

Ходници су често мењали правац простирања, што потврђује њихову војну намену.

Они који се баве војним грађевинарством знају да су улази у места у којима се чувао војни барут или експлозив били најчешће са „изломљеним“ ходницима – због тога што би потенцијална експлозија била мање опасна, тј. кроз такве ходнике би се ублажили експлозивни удари.

Лагуми имају специфичне становнике – беле паукове, као и слепе мишеве, којих у београдском подземљу има више од милион.

Највећи проблем земунских, али и већине београдских лагума, поготово оних у центру града (у Карађорђевој улици, на пример), односи се на питање – у чијој су надлежности, јер када би се то разрешило, могла би да се наставе даља истраживања београдског подземља, и добили бисмо многе нове, пре свега егзактне податке у вези са врло занимљивом и узбудљивом прошлошћу нашег града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво