Јао! Откривен нови орган одговоран за осећај бола

Претходно непознат сензорни орган који осећа опасне стимулансе из околине могао би да буде одговоран за одређене типове бола, објашњавају научници који су нови орган открили одмах испод површине коже.

Мрежасти орган осећа притисак, убоде и друге механичке узроке бола из околине, утврдили су научници са шведског Института „Каролинска“.

Сачињен од мреже специјализованих глијалних ћелија, такозваних Шван ћелија, које се налазе близу нерава и претходно нису повезиване са детектовањем бола, нови орган налази се испод коже, а из њега се пружају танка неурална влакна у површински део коже.

Шведски стручњаци, чије је истраживање објављено у часопису Сајенс (Science), дали су не тако гламурозно име новооткривеном органу – nociceptive glio-neural complex (НГНЦ).

Формира веома сложену мрежу оближњих нервних ћелија широм тела, због чега научници сматрају да га треба назвати органом.

Ово откриће мења раније схватање механизма осећања бола, које се базирало на томе да бол осећају појединачна влакна – „голи“ нервни завршеци који се завршавају у кожи.

„Наша студија показује да се сензација бола не дешава само у кожним нервним влакнима, већ и у новооткривеном органу“, истиче аутор истраживања Патрик Ернфорс.

Научници су едитовањем гена деактивирали ове специјализоване Шван ћелије код мишева и утврдили да су постали много мање осетљиви на механички бол, док су им реакције на екстремну топлоту и хладноћу остале исте.

Упркос томе што признају да постојање овог НГНЦ органа тек треба да се експериментално утврди код људи, мишеви у људи имају исти сензорни систем, па је скоро сигурно да се исте глијалне мреже налазе и испод човечје коже.

Шведски стручњаци се надају да ће њихова студија довести до бољег разумевања механизма осећаја бола и који тип бола активира одређене ћелије. Такође се надају и да ће откриће довести до нових типова лечења хроничног бола – стања које погађа велики број људи, а о којем медицина не зна много.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво