Да ли је етички преварити еволуцију

Успех међународног научног тима у Кини у прављењу људско-мајмунских ембриона изазвао је бројне реакције широм света. Председник националног комитета за биоетику Унескове комисије Србије, Звонко Магић, каже да су научници успели у ономе што стотине милиона године еволуције нису дозволиле и што се десило само у грчкој митологији.

Магић каже да се и раније покушавало са прављењем таквих организама – између човека и свиње, миша и пацова, али да је неуспех био поприличан.

„На једну људску ћелију биле су хиљаде и десетина хиљада ћелија другог организма. У овом случају из изјава истраживача можемо констатовати да су они постигли много већи успех“, објашњава Магић.

Према његовим речима, прављење људско-мајмунског ембриона представља велики научни успех.

„Оно што стотине милиона године еволуције нису дозволиле да се деси, што се десило само у грчкој митологији, ми сада имамо податке да су научници успели да споје ћелије два различита организма“, истиче Магић.

Сигурно је, како каже, да су стручњаци морали да направе неке модификације на ембрионалним ћелијама уз помоћ технике прекрајања гена, као и на матичним ћелијама људског порекла.

Основна идеја је добијање организама, који ће на крају бити даваоци органа за људе.

Ембриони су уништени после 14 дана, што значи да није кренула органогенеза нити развој централног нервног система, па је у том случају уништена једна скупина ћелија.

У том случају је, како наводи Магић, то прихватљиво и зато ово може да се оцењује као научно достигнуће и успех, јер би све преко тих 14 дана будило огромне етичке дилеме.

„Они су успели да закључају одређене гене и да спрече да се људске ћелије инкорпорирају у централни нервни систем мајмуна, тако да не могу да се развијају мождане ћелије. Тврде да би се у том случају поокренуо механизам самоуништења“, каже Магић.

Што се ксенотрансплантације тиче, професор објашњава да она постоји већ 100 година, али да има велика ограничења.

„Трансплантација органа са животиња на људе је привлачна идеја, али је разлика толика да то просто није могуће. Колико год ви да сузбијете људски одговор, то је немогуће. Међутим, група истраживача успела је да техником едитовања гена очисти од ретровируса геном свиње, тако да сада имамо јетру свиње која нема ретровирусе“, објашњава Магић.

Следећи корак је да се та јетра учини компатибилном и да је људски организам прихвати.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво