Завод за заштиту природе Србије са успехом и кроз осму деценију рада

Поводом обележавања 71. године рада, Завод за заштиту природе Србије представио је три нова заштићена подручја у Србији: специјални резерват природе „Ртањ“ и споменике природе „Тупижничка леденица“ и „Пећински систем Самар“.

Скуп поводом годишњице, отворио је мр Александар Драгишић, дирекор Завода. Драгишић је представио постигнућа у предходној години али и и указао на нове подухвате и циљеве у заштити природе.  

„Приоритет у заштити природе је даље унапређење кроз повећање броја заштићених подручја, чиме се повећава проценат територије Србије под заштитом, спровођење мера и активности од значаја за очување биодиверзитета и геодиверзитета и усаглашавања модела и метода управљања заштићеним подручјима са европским и светским стандардима, у циљу интегрисања у глобалну мрежу очувања природе“, рекао је Драгишић.

Са заштитом три нова подручја, мрежу заштићених подручја тренутно чини 461 природно добро, које се простире на 7,61 одсто територије Србије.

На скупу су додељене и захвалнице за најуспешније акције заштите природе.

Захвалност због успешног повратка Добриле у Србију  

Уз посебну захвалност за лично ангажовање у акцији враћања јединке белоглавог супа Добриле из Турске у матичну колонију у СРП „Увац", уручена је Захвалница његовој екселенцији, господину Танжу Билгичу, амбасадору Турске у Србији, који је обезебедио бесплатан транспрот птице, која није могла самостално да се врати. 

Амбадор Биглич је истакако да је успех акције остварен заједничким анагажовањем и радом свих актера у обе државе.

Захвалнице су уручене и Институ за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Резервату Увац и „Ковачком центру“ који је показао спремност да пружи логистичку подршку акцији.

Будући да смо у 2019. години богатији за још две књиге од капиталног значаја за заштиту природе, „Црвену књигу фауне Србије III, птице“ и „Црвену књигу фауне Србије IV, правокрилци“, за суиздаваштво додељена је захвалница Департману за биологију и екологију Природноматематичког факултета Унивезитета у Новом Саду и Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

Захвалница је додељена и Његовом преосвештенству Епископу врањском владики Пахомију за очување и промоцију природног добра „Долина реке Пчиње“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво