Етиопски крстови

Етиопија се налази у североисточној Африци, између Сомалије, Црвеног мора, Кеније и Судана. У старини се звала Абисинија; назив потиче од арабљанске речи „хабеш“ – мешавина народа. У осмом веку пре нове ере Грци дају назив земљи Етиопија, што у преводу значи „земља људи изгореле коже“.

Библијска прича о љубави цара Соломона и Македе, краљице од Сабе из краљевске лозе Етиопије, затим Мојсијеве таблице за које се верује да се чувају у Аксуму и библијско казивање да су Етиопљани потомци Нојевог сина Хама - указују на древно порекло те земље.У Етиопији према верској подели живе хришћани - монофизити, муслимани, протестанти, римокатолици, Јевреји и други.

Хришћанство је уведено почетком 4. века, када је још у време Константина Великог постало државна вера. Како је то било могуће? Превасходно, трговачким и војним путевима из Римског царства.

По предању, у етиопској земљи хришћанство је било присутно још од апостолских времена, а значајни преносиоци су били јеванђелист Матеј и апостол Вартоломеј. Етиопија је од самог почетка имала развијен монашки живот, вероватно под утицајем Египта и познатих подвижника, монаха као што су били Св. Пахомије, Св. Антоније, Света Текла и други.
Крајем петог и почетком шестог века хришћанство у Етиопији доживљава пун набој, али под утицајем монофизита. Пажњу привлаче богомоље - најпознатије у Аксуму и Лалибели, затим иконографски необично приказане библијске сцене у храмовима, и изнад свега, етиопски крстови.

Крстови имају велику улогу у религијском животу, користе се и као талисмани - било да су тетовирани на челу, било да се носе као привезак око врата. Свештеници их увек држе у рукама, а верници целивају. Налазе се на корицама манускрипта, на фрескама, исклесани у камену и стени.

Упоредо с развојем хришћанства развијао се и култ поштовања крстова. Разне форме етиопских крстова потичу из старих цивилизација и других хришћанских култура, што их чини јединственим. Широк је дијапазон стилова крстоликих мотива - од египатског, грчког, јерусалимског, византијског, преко лоренског, папског, до нормандијског и др.

Уочљиви су мотиви и форме преузети из природе. Крстови су израђени од бронзе, бакра, дрвета, сребра и злата. На пример, крстови од бронзе рађени су древном техником cire perdue са калупом од воска који се у завршној фази топи и нестаје, али поред те технике свакако да се израђују и поступком ковања, резбарењем итд.

Постоје вишенаменски, од процесијских до ручних. Одређени крстови су третирани као иконе уколико су на горњој широкој површини угравиране слике светитеља.

Још у петнаестом веку тадашњи етиопски цар је издао наредбу у којој је сваки Етиопљанин дужан да око врата носи окачен крст. Од тада до данас, новорођенче добија траку са крстом око врата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво