Зимска ледена капа на Арктику све мања и мања

Морски лед на Арктику достиже свој зимски максимум отприлике у марту, после јесењег и зимског раста. Ове године, ледени покривач на Северном полу достигао је свој максимум 13. марта, али то је међу седам најмањих ледених капа по сателитским мерењима која се обављају од 2007, кажу научници Насе и Националног центра за снег и лед САД.

Ове године максимална површина леденог покривача била је 14,78 милиона квадратних километара. То је за 860.000 квадратних километара мање од просечног максимума за период између 1981. и 2010. године, што је подручје веће од Тексаса.

Арктичка ледена капа, смрзнута морска вода која плута по површини Арктичког океана и околних мора, дебља и шири се у јесењим и зимским месецима. Морски лед достиже максималну годишњу површину између фебруара и почетка априла. Смањује се и тањи у пролеће и лето, и свој минимум достиже у септембру.

„Иако ова година није рекордна у лошем смислу, та највећа површина и даље указује на опадање величине зимске ледене капе", каже Мелинда Вебстер, Насина научница из Годаровог свемирског центра у Мериленду. „Температуре на Арктику су мало више од просечних и видимо много изгубљеног леда у Беринговом мору, али у поређењу са претходним годинама, ове године ништа није било екстремно и драматично".

Пораст температуре на Арктику у последњим деценијама такође је истањио ледени покривач. Вишеслојни лед, старији и дебљи лед који се понаша као бастион против топљења за остатак леденог покривача, већином је нестао. Студија коју је радио Рон Квок, истраживач морског леда у Насиној Лабораторији за млазни погон у Пасадени, у Калифорнији, открио је да се 70% леденог покривача састоји од сезонског леда, морског леда који расте брзо зими и топи се до следећег лета.

„Велике промене у леденом покривачу које су повезане са губитком вишеслојног леденог покривача већ су се догодиле", каже Квок. „Сезонски лед сада представља највећи део Арктичке ледене капе. Због тога што је овај млади лед тањи и расте брже зими, више је одговоран за време и чини да је утицај ледене капе другачији него пре. Није реч о томе да зими и лети нећемо више видети промене на леду, већ да ће рањивост система бити много већа", каже Квок.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво