Професор Ђуро Коруга и револуција 4.0

На трећој сесији Мегатренд форума, академске трибине посвећене разматрању актуелних друштвених и научних изазова на Универзитету Мегатренд у Београду, говорило се о четвртој технолошкој револуцији и нанотехнологијама. Беседник је био проф. Ђуро Kоруга, светски афирмисан иноватор и пионир у области нанотехнологија и биомедицинског инжењерства.

„Почетком године смо почели са једном значајном активношћу која се дефинише као Мегатренд форум. У оквиру те активности сваког месеца организујемо предавања из различитих области која су од интереса за нашу друштвену заједницу. Прва сесија је била посвећена међународном статусу наше земље и безбедносној ситуацији. Друга је била посвећена предавању које се односи на социјалну демографију и политику, а ево, на трећој смо угостили и професора Коругу", изјавио је проф. др Миодраг Јевтић, ректор Универзитета Мегатренд у Београду.

Професор Ђуро Коруга је говорио и о вештачкој интелигенцији, неуронским мрежама, симетрији као основи за разумевање природе, потом о везама између уметности и технике, о спајању класичне и квантне физике, о космичким летовима као најави пете технолошке револуције, о системима манипулисања по начелу „атом по атом", о кодираној стварности коју је понекад тешко разумети, и другим занимљивим темама. Уводни део предавања односио се на значај људског рада и његове замене машинским, затим се могао чути један историјски преглед те замене (прве, друге, треће и четврте технолошке револуције), док је у трећем делу публика чула сумирање тих резултата, размишљања, изазове и дискусије на ту тему.

Према професору Коруги, прва технолошка револуција односила би се на замену људског рада парном машином. Друга би значила замену људског рутинског интелектуалног рада рачунарима, трећа замену људског интелектуалног креативног рада новим типовима вештачке интелигенције. Четврта се односи на саме нанотехнологије које омогућавају да се креативни и физички рад угради у структуре материје и да се добије потпуно нова револуција.

„То је имплементирање софтвера, односно онога дела интелигенције у саму структуру материје и то на нанонивоу, слично нама. Ми и ако смо оволики колики изгледамо макроскопски, у ствари смо један нанотехнолошки наносистем, зато што су наша генетика и информација спаковане на нанонивоу. Као што смо и ми порасли, тако ће исто и у оквиру четврте технолошке револуције свет бити информационо спакован на том нанонивоу, а машина ће исто бити макроскопског карактера", изјавио је професор Коруга.

На питање докле је наша земља стигла када је о овој револуцији реч, професор каже да се Србија увек суочавала са изазовима, имала скокове и падове, те треба имати у виду да смо мала земља али да морамо имати мудрости да се прикључимо и великим земљама, те да и с њима делимо „колач".

„Спремни смо за ову револуцију у оном делу који се односи на интелект, софтвер, итд. Међутим, када је у питању улагање у нове материјале, у прављење нових наночипова, ту можемо да партиципирамо само са онима који имају велика средства на располагању. Ми смо таква нација да у почетку имамо ентузијазам и идеје, међутим, када то технолошки треба реализовати, немамо привреду", истиче професор.

Захваљујући нанотехнологијама створени су лекови за многе болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво