Научна дипломатија

Живимо у времену науке и технологије. Свако ново откриће утиче и на друштвене промене. Зато се поставља питање како у друштву што боље представити развој и употребу нових достигнућа нуклеарне технологије.

У новембру 2018. године, у Јапану су се први пут окупили историчари, познаваоци науке и технологије с циљем да одговоре на питање колико је важна улога дипломатије у даљем развоју нуклеарне науке. Како живимо у свету у којем се свакодневно отварају нова научна питања, али проналазе и одговори, нови тип дипломатије назван научна или нуклеарна дипломатија имаће све више утицаја. Очекује се да њена улога у 21. веку буде далеко већа него што је била у претходном.

Радионицу у Јапану организовала је проф. др Марија Ретензи, директорка Лабораторије за историју филозофије, науке и технологије на Националном техничком универзитету у Атини, заједно са професорима из Јапана.

Према речима професорке, та радионица представља почетак развоја студија научне дипломатије. Професорка Ретензи истиче да су наука и технологија одувек имале кључну улогу и у међународним преговорима и да „могу бити промотери националних интереса". Та грана дипломатије је имала нарочиту улогу у решавању комплексних међународних питања и проблема повезаних с нуклеарном технологијом. Проф. др Ретензи била је и саветница у грчкој влади при Министарству спољних послова, а при Европској унији води и велики пројекат InsSciDE.

Следећи сусрет биће одржан ове године у Грчкој. Очекују се даљи помаци у оснивању студија и проширењу улоге научне и нуклеарне дипломатије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво