„Европски пројекти ‒ од идеје до реализације“ у Ужицу

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и Деск Креативна Европа Србија, у сарадњи са Удружењем визуелних уметника Ужице организују догађај „Европски пројекти ‒ од идеје до реализације” у петак 23. новембра, у 12 сати у Галерији „Рефлектор“ у Ужицу.

Гостовање у Ужицу је прилика да се разговара о потенцијалима пројектних идеја и сарадње у оквиру европских програма Креативна Европа и Европа за грађане и грађанке. Организатори очекују представнике организација цивилног друштва, библиотека, позоришта, издавачких кућа, галерија, музеја, локалних самоуправа, архива, завода из Ужица, Пожеге, Бајине Баште, Чачка, Новог Пазара, Пријепоља, Горњег Милановца, Ивањице и других заинтересованих страна.

Европа за грађане и грађанке

Програм Европа за грађане и грађанке (Europe for Citizens) има за циљ промовисање европског идентитета и европског грађанства, као и јачање учешћа грађана у свим видовима живота заједнице. Општи циљеви програма доприносе бољем разумевању Европске уније, њених вредности, историје и различитости, као и промоцији европског грађанства и унапређењу грађанског и демократског учешћа на европском нивоу. Национална контакт тачка за Програм је Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, која га промовише, организује инфо сесије, радионице и конференције. Канцеларија такође пружа подршку заинтересованима у припреми пројектне апликације и помоћ у проналажењу партнера у другим државама учесницама Програма.

Деск Kреативна Европа

Програм Креативна Европа је главни програм Европске уније за културу за подршку пројектима сарадње установа и организација у култури из различитих европских земаља. Програмом се такође подржавају иницијативе да се преведу и промовишу књижевна дела европских аутора у Европској унији и шире, оснивање мрежа које омогућавају конкурентност и међународну делатност културног и креативног сектора, као и оснивање платформи за промоцију младих талената, њихових дела и пројеката.

Деск Креативна Европа Србија оформљен у оквиру Министарства културе и информисања Републике Србије део је програма Креативна Европа, чији је задатак да подстакне и подржи учешће организација и установа културе у програму Креативне Европе. Деск Креативна Европа Србија се у пракси доказао као драгоцен сарадник и саветник приликом пријављивања за програме. У семинарима одржаним протеклих година учествовали су и носиоци успешних пројектних прича из Србије. Семинари су тематски богати, одлично организовани, уз пријатну атмосферу у којој се савети и помоћ отворено траже, а искуство и тајне успеха несебично пружају.

Јавни позив за подношење пројеката сарадње 2019.

На Јавном позиву за подношење пројеката сарадње 2019. као рок је одређен 11. децембар 2018, до 12 сати по бриселском времену.

Приликом смишљања пројеката, пројектну идеју би требало усмерити ка једном од три циља конкурса:

- јачање капацитета европских културних и креативних сектора тако да делују транснационално и на међународном нивоу, као и промовисање транснационалне циркулације уметничких дела; транснационална мобилност професионалаца у култури, а нарочито уметника;

- допринос развоју публике кроз смишљање нових и иновативних начина рада с публиком, као и унапређење доступности културних програма и садржаја, с посебним фокусом на децу, младе људе, особе са инвалидитетом и маргинализоване групе;

- допринос иновацијама и креативности у области културе ‒ кроз тестирање нових пословних модела и иновативних модела приходовања, менаџмента и маркетинга у културном сектору ‒ а нарочито у коришћењу дигиталних технологија и развоју вештина професионалаца у области културе за примену дигиталних алата.

Апликације, услови конкурса, европски партнери, као и помоћ Деска Креативна Европа Србија приликом писања пројекта, доступни су на веб-адреси: http://kultura.kreativnaevropa.rs, а уколико имате недоумице или питање у вези са својим пројектом, можете заказати и састанак са члановима тима Деска Креативна Европа Србија.

Приредила Мирјана Бјелогрлић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво