Биодиверзитет ‒ мрежа живота

Погледамо ли дубоко у природу, све ћемо боље разумети. Јер, у природи све делује према законима. Она може да нам пружи много тога ако је поштујемо и живимо у сарадњи с њом. Зато је један од најважнијих задатака човечанства ‒ очување и заштита биолошке разноврсности, тј. биодиверзитета. Још је Тесла говорио да „нема ствари која би била тако вредна проучавања као природа“.

Управо да би проучавали природу, на Сребрном језеру су се окупили млади научници из Србије и региона на трећој балканској конференцији фондације Рафорд, под називом ‒ „Истражимо и заштитимо природне лепоте Балкана". Ова конференција представља идеалну научну платформу за истраживања и размену знања, искустава и идеја учесника, који су добитници грантова за мале пројекте из области заштите животне средине.

„Циљ ове конференције јесте да се повежемо и умрежимо. Ми смо једна мала заједница биолога и еколога на Балкану која жели да дели искуства и на тај начин помажемо једни другима. Овде смо представили своје пројекте кроз које желимо да укажемо људима да у будућности више чувају ову нашу планету", каже Ана Ћурић, организаторка конференције.

Балканско полуострво је место где биодиверзитет може да се види у пуном сјају, величини, облицима и бојама. Оно је домаћин бројним ендемским и реликтним врстама, што га чини посебним и јединственим. Међутим, природни ресурси се све више користе и експлоатишу. Самим тим, угрожавају се природна станишта и живи свет у њима. Због тога се и праве црвене листе, које указују на реалну опасност од угрожавања и нестајања врста, тј. таксона.

„Код нас у Србији имамо јако мало података о томе где која врста живи, осим за поједине групе организама, попут птица, дневних лептира и неких врста биљака. Осим тога, постоји несклад између података са терена, фактора угрожености и касније законске заштите одређених таксона. Због тога смо и решили да направимо базу података за целу Србију", каже Милош Поповић, истраживач са Природно-математичког факултета у Нишу.

Кроз црвене листе идентификују се таксони којима је заштита најнеопходнија, и то по правилима које је прописала Међународна унија за заштиту природе.

„Правила су веома јасна. Угрожени таксони су сврстани у: рањиве, угрожене и критично угрожене. Те категорије односе се на вероватноћу да ће одређени таксон изумрети из природе у будућности", истиче Милош.

Савремени приступ заштити културног и природног наслеђа на Балкану, очување критичних станишта, али и хармоније између људи, биљака и животиња ‒ најважнији је задатак за ове младе научнике и истраживаче.

„Ово је једна од многих конференција које се одржавају у читавом свету и има важан циљ - да повеже све заштитнике природе и да нагласи значај сарадње у научном свету. Сви ми радимо за исту ствар, а то је заштита природе, односно биодиверзитета", закључује Ана Ћурић.

Занимљива је чињеница да научници имају више података о броју планета у нашој галаксији, него о броју врста на планети Земљи. Можда то и није толико важно у односу на чињеницу да је биолошка разноврсност ресурс од ког сви ми зависимо. То је веза између свих организама на планети, спајање екосистема у ком све врсте имају своју улогу. Другим речима, то је мрежа живота.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво