Беч као „паметан град“

Град Беч планира да уз иновације и дигитализацију до средине века постане „паметан град“ који троши мање ресурса и чији грађани уживају у бољем квалитету живота, изјавио је Доминик Вајс, директор „Смарт сити” агенције главног града Аустрије, на Данима Беча у Београду.

Паметан град Беч је циљ који треба да се оствари до 2050. године. Покушавамо да на тај начин унапредимо квалитет живота наших грађана и да се, осим тога, штеде ресурси који нам стоје на располагању ‒ а да се све то постиже помоћу иновација", рекао је Вајс за Бету на маргинама конференције „Београд и Беч ‒ развој градова кроз дијалог".

Према његовим речима, те иновације на путу ка паметном граду углавном се своде на дигитализацију, коју ће Град покушати да искористи како би остварио напредак у области глобализације и урбанизације.

Вајс, који је и координатор за Смарт ИКТ Беча, истакао је да је прво и неопходно да се створи инфраструктура и да тек тада може да се пређе на даљи рад у процесу дигитализације. У том процесу је најважнија добра управа ‒ не може се приступити дигитализацији на децентрализован начин јер онда остали у процесу неће знати шта они други у градској управи раде. „Дигитализацији треба приступити на системски начин а први корак је стварање инфраструктуре која ће нам касније користити", нагласио је Вајс.

Када је реч о управљању, важно је и да се уведу нова овлашћења, нови описи радних места. „Јако је важно и да утврдимо шта треба да се уради у овој области, као и које су то услуге које се могу пружати на тај начин", додао је директор Смарт сити агенције Беча.
У Бечу су, како је истакао, покренули много пилот-пројеката са циљем да утврде где се све дигитализација може применити и на том путу је било и неуспеха.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво