Филмски програм овогодишњег „Грин феста“

Најновија филмска остварења посвећена екологији, животној средини, одрживом развоју и људским правима ‒ и ове године ће бити окосница програма најутицајније „зелене“ манифестације у Србији – „Грин феста“, који се одржава од 13. до 16. новембра у Дому омладине Београда, под слоганом ‒ „Пластика није играчка. Промени игру!”.

Девето издање Међународног фестивала зелене културе доноси седам најзначајнијих документарних филмова из ове и претходне године ‒ шест (од њих седам) имаће премијеру у Србији. Биће приказана и 54 филма кратког и средњег метра.
Прва пројекција је заказана за 13. новембар у 18 сати, када ће бити приказан филм „Пластични океан" (у извршној продукцији Леонарда Дикаприја) који прати тему овогодишњег фестивала. Прича замишљена као „лов" на неухватљивог плавог кита изненадним заплетом постаје филм о загађивању океана пластиком и последицама (како се све то одражава на здравље животиња и људи). Филм је сниман четири године, на двадесет локација широм света. Ово награђивано остварење биће репризно приказано и у четвртак, 15. новембра, у 18 сати.

Фестивал се званично отвара 13. новембра у 20 сати доделом награда за најбоље филмове кратког и средњег метра, након чега следи премијерна пројекција вишеструко награђиваног остварења „Риверблу: Да ли мода може да спасе планету?". Филм говори о утицају „брзе моде" и производње фармерки на реке, али и иновативним решењима у овој индустрији која могу да доведу до позитивних промена у стварању „етичке и одрживе моде". Филм ће бити приказан и у репризном термину, у среду, 14. новембра, у 16 сати.

Истог дана премијерно ће бити приказана два филма која се баве лажним представљањем мултинационалних корпорација: „Раундап на оптуженичкој клупи" у 18 сати и „Зелена лаж" у 20 сати. Након филма „Како Монсанто види свет", француска редитељка Мари Моник Робен наставља борбу против ове компаније и разоткрива негативне утицаје раундапа, најпродаванијег хербицида на свету. Паралелно прати и рад Хашког трибунала против „Монсанта", који жели да прикаже све злочине против човечности који се прећутно дешавају, као и да се уведе термин „екоцид", који ће бити препознат као део међународног права.

Филм „Зелена лаж" прати како компаније бесрамно користе етику и одрживост као маркетиншке алате како би поправиле имиџ, док вешто сакривају истину о неделима која чине зарад профита. Редитељ Вернер Боте, у сарадњи са Катрин Хартман, једним од водећих стручњака за област лажног представљања одрживости компанија и производа (greenwashing), упознаје нас са светом корпоративних обмана и лажних сертификата. (Оба филма ће моћи да се погледају и у репризним терминима.)

Четвртак, 15. новембар, доноси још једну премијерну пројекцију у 20 сати: амерички филм „Тачка без повратка". То је прича о храбрости, нади, истрајности и борби против немогућег. Говори о првом лету око планете авиона „Солар импакт", који за погон користи искључиво соларну енергију. Како је летети пет дана на девет хиљада метара изнад бескраја Тихог океана, у крхкој летелици тежине аутомобила и без могућности слетања ‒ знају само људи који су то успели. Та јединствена авантура показује да је будућност о којој смо маштали ‒ пред нама.

Последња премијерна пројекција фестивала, у петак, 16. новембра, у 20 сати: „Млади и незаустављиви" сведочи о покрету младих који озбиљно схватају проблеме животне средине на глобалном нивоу. Борећи се за свој глас, своје место у политичком поретку, и своју будућност, бескомпромисно шаљу поруку да су их старије генерације изневериле, и да је време да им се склоне са пута. Редитељка филма Слејтер Џул Кемкер је овај филм почела да снима са 15 година, бележећи искуства са конференција о клими широм света, као и интервјуе са политичарима. Након десет година њена прича сублимира поруку да млади желе промене на које старије генерације нису биле спремне.

Термини у среду, четвртак и петак, у 12 и 14 часова, резервисани су за један од најинспиративнијих филмова снимљених у 2018. години ‒ „Проналазачи будућности", који се премијерно приказује у Србији. Ова филмска прича нас води на пут око света ‒ међу младе који неуморно раде на решењима локалних проблема ‒ кроз развој идеја, технологија и прототипа које представљају на највећем светском такмичењу средњошколаца у Лос Анђелесу. Реч је о још једној причи која пружа наду у другачију и бољу будућност, али и разоткрива, на један поетски начин, колико су млади забринути за опстанак на планети Земљи.

Сви дугометражни филмови ће се од ове године такмичити за награду публике, а гласање ће се вршити путем званичне презентације Фестивала.

Улазнице за филмове који се приказују у Великој сали ДОБ-а могу се купити искључиво на благајни „Евентима" која се налази у склопу Дома омладине Београда, по цени од 200 динара за појединачне и 150 динара за групне посете.
Више информација о 9. Грин фесту можете пронаћи на званичној презентацији ‒ www.greenfest.rs.

Овогодишњи фестивал се одржава уз помоћ Министарства за заштиту животне средине, Министарства културе, Града Београда ‒ Секретаријата за културу, Француске Амбасаде и Француског института, Делегације Европске уније, Немачке организације за међународну сарадњу, Фондације Хајнрих Бел и уз помоћ и подршку многобројних партнера и пријатеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво