Порција скакаваца, бифтек или шницла из лабораторије?

Светско становништво је у сталном порасту и неопходно је пронаћи одржив начин да се сви становници планете прехране. О том изазову и темама као што су циркуларна економија, рециклажа, штедња енергије и нове технологије у пољопривреди говорило се на тродневном Конгресу зелене економије (Green Economy Congress) који је одржан у Привредној комори Београда и на Географском факултету у Београду.

Григорис Хаџикостас, шеф Oдељења за развој пословања у Институту Биосенс у Новом Саду, одржао је предавање „Иновације у циркуларној економији: Затварање круга у агробизнису" на овогодишњем, другом по реду Конгресу о зеленој економији. Хаџикостас је објаснио да циркуларно пословање подразумева четири корака: производњу, потрошњу, ваљано управљање отпадом и на крају ‒ његову поновну примену.

„Управљање отпадом односи се на рециклажу а конкретна решења у пракси ‒ као што су поновна употреба воде из домаћинстава и примена технологија уз које се од одређеног сортираног отпада могу производити ђубрива или сировине за неке друге производе ‒ могу доста да помогну у штедњи енергије и ресурса", рекао је.

Хаџикостас је нагласио да одговорно пословање засновано на циркуларном методу може да донесе важне резултате: уштеду, више хране и мање отпада. Додао је да су природни ресурси ограничени али да нове идеје и сазнања, улагања у истраживања и подршка онима који се баве циркуларном економијом ‒ могу да превазиђу ту ограниченост, посебно у пољопривреди.

Када је реч о потрошњи и производњи хране, Хаџикостас је указао на статистичке податке и дао неке практичне примере превазилажења раскорака између будуће потражње за храном и њене расположивости. Уколико се светско становништво буде бројчано увећавало истим темпом и на исти начин буде задовољавало потребе за храном ‒ јасно је да ће то захтевати другачија, одржива решења у производњи животних намирница, рекао је. У случају да се ништа не предузме, стручњаци предвиђају да ће до 2050. године расти глобална потражња за храном, и то у вредности од чак 1,6 билиона долара.

Брзо размножавање инсеката у овој причи је предност!

Део предавања је био посвећен производњи алтернативних протеина. Четврта индустријска револуција захтева да се сагледају и други могући начини исхране. Поред меса које се добија уобичајеним начином производње, у исхрани се ‒ као алтернативни извор протеина ‒ могу користити и инсекти, рекао је Хаџикостас. „Инсекти се брзо размножавају и могу да осигурају велике количине хране за релативно кратко време. Још једна од предности је што такав начин обезбеђивања хране мање загађује животну средину од класичне индустрије за прераду меса."

Своје излагање је употпунио подацима добијеним у истраживању у Великој Британији: Чак 22 одсто грађана Велике Британије конзумира протеине из извора који нису месо, док је 10 одсто њих спремно да проба да месо замени инсектима.

Још једно од могућих решења је месо узгојено у лабораторијама, навео је Хаџикостас и додао да велике светске компаније које се баве производњом хране већ користе такво месо и да тај тренд „показује тенденцију раста".

„Тржиште пољопривредних производа расте великим убрзањем и све се више глобализује, тако да одрживост и продуктивност у пољопривреди морају ојачати", закључио је.

Конгрес су организовали Група за анализу и креирање јавних политика и удружење „У мрежи" уз подршку Европске зелене фондације.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво