Пређени километри због љубави или сигурности?

Пре неколико година, пас Хенк је за два дана прешао скоро 18 километара да би се вратио у прихватилиште у коме је привремено боравио пре него што су га, према редовном програму, преселили у друго склониште за дугорочно збрињавање паса. Иако је Хенк до новог смештаја путовао колима, без проблема је пронашао пут до свог ʼстарог домаʼ.

Хенкова авантура није први случај који је показао да животиње поседују невероватне вештине. Пре пет година, врло сналажљива мачка Холи прешла је чак 320 километара да би се вратила у кућу својих власника у Вест Палм Бичу, пошто се изгубила док је са њима била на путу два месеца раније. Неки су сумњали у то да је мачка која се појавила на старом кућном прагу заиста Холи, али дилема је отклоњена пошто су очитани подаци са имплантираног микрочипа.

Наравно, то су екстремни случајеви изгубљених кућних љубимаца који су нашли пут до куће, али наводе нас да се запитамо на које начине животиње, посебно пси и мачке, то успевају да ураде. Животиње вероватно користе неколико стратегија да пронађу свој пут.

Не чуди што се пси у великој мери ослањају на чуло мириса. Када ветар дува у једном правцу, 18 километара и није толико велика удаљеност за пса са добрим њухом. Али осим овакве „директне линије мириса", пси користе и друге мирисе како би утврдили маршруту повратка кући. То су мириси које је пас осетио на путу ‒ мирис канте за смеће, одређених људи или других животиња... Сваки од тих мириса може помоћи псу који тражи, заправо ‒ мирис куће.

Од кобасица до магнетних поља

Недавно су се два шнауцера изгубила у густој магли у Великој Британији. После 96 сати потраге уз помоћ волонтера и беспилотних летелица (дронова), власници паса су одлучили да пеку кобасице на месту где су пси последњи пут виђени, известио је о том догађају Телеграф. Врло брзо ‒ пси су дотрчали.

„Обожавају кобасице", рекла је власница паса Лиз Хемпсон. „Сваке недеље их добијају за доручак, па смо тако, када је требало да изаберемо храну по чијем ће се мирису можда пси вратити ‒ изабрали баш кобасице", објаснила је Лиз.

Мачке, с друге стране, за сналажење у простору могу користити магнетна поља баш као што то птице раде како би пронашле свој пут ка северу или ка југу.

У случају мачке Холи, научници сматрају да је погодила пут до океана а да је онда, могуће користећи свој унутрашњи компас, кренула у правом смеру ка Вест Палм Бичу. Тада је требало само да настави стазом уз океан.

Колико ће љубимац бити успешан на путу повратка својим власницима зависи и од самог темперамента животиње. Пас који путује километрима да би се вратио кући заправо покушава да се врати свом власнику јер је веза између пса и човека веома моћна. С друге стране, мачка која се одлучи на исти корак, вероватно се враћа власницима јер се тако враћа познатом окружењу.

Ипак, када је реч о прелажењу великих раздаљина, истраживачи упозоравају да се не треба превише поуздати у сналажљивост животиња јер и поред бројних примера љубимаца чији је повратак био вредан дивљења, има много и оних који, нажалост, нису успели да се врате.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво