Научници очекују светлу будућност у лечењу карцинома

Нов, индивидуалан приступ дијагностици и лечењу пацијената који је назван “персонализована медицина” пружио је научницима и лекарима веће могућности за истраживање различитих болести. Док традиционална медицина пацијентима са истом болешћу даје исти лек, персонализована медицина настоји да сваки пацијент има специфичну врсту терапије. Овакав развој медицине и технологије посебан фокус ставља на област онкологије.

Немачки стручњаци већ имају резултате клиничких студија на пацијентима оболелим од карцинома, као и планове и прогнозе које најављују за будућност.

Центар за персонализовану медицину Универзитета у Тјубингену посебно је оријентисан на иновације у виду информативнијих тестова и развоју радиологије. "Данас у онкологији користимо различите биомаркере које одређујемо на основу биопсије тумора, то јест, анализом генетичког материјала, или преко крви пацијената. Од тога зависи на коју ће врсту терапије пацијент најбоље реаговати. Ова процена је знатно боља него што је то био случај пре пет или десет година.

Терапија се одређује комбинацијом биомаркера и ПЕТ или ЦТ снимака. Дакле, сем снимка унутрашњих органа, располажемо и подацима о томе да ли се тумор проширио на околна ткива. На основу тога прописујемо адекватну терапију. "Захваљујући савременој технологији, приступ лечењу пацијената оболелих од рака далеко је ефикаснији јер се прилагођава специфичним цртама обољења појединца. Ова метода је доступна само ограниченом броју пацијената. Углавном се примењује у клиничким истраживањима, али мислим да ће кроз пет година бити доступна већини онколошких болесника", рекао је проф. др Нисар Малек, шеф Центра за персонализовану медицину у Тјубингену.

Технолошка револуција у медицини представља различиту опрему, снимке и тестове које омогућавају лекарима да дијагностикују, прате стање и дејство терапије онколошких пацијената. Добијене информације се складиште у великој бази података и представљају електронски картон којем и сами пацијенти имају приступ путем интернета.

Велики планови

Немачки стручњаци изнели су прогнозе развоја лечења рака у наредних 20 година. Ако посматрамо данашњу ситуацију, у 2018. години, веће су могућности за продужавање живота или излечење пацијената него што је то био случај раније, али и даље ретки облици и касни стадијуми карцинома остају изазов. Оптимистична предвиђања изнели су за 2038. годину када
очекују да ће већина облика карцинома моћи лако да се излечи.

"Очекује се да ће једног дана рак постати више хронична болест која ће лековима моћи да се држи под контролом и да ће стопа смртности бити много, много мања. Нећемо моћи да учинимо да ова опака болест заувек нестане, али се надам да ћемо терапијом успети да учинимо да оболели могу да живе нормалним и дугим животом." истиче др Грах Гунар, са одсека за природне науке Баден-Виртемберг организације за међународну сарадњу и научна истраживања.

Имајући ове напретке у виду, фармацеутска индустрија све више финансира и усмерава своја испитивања на различите облике вакцина као метода лечења рака. Позитивним очекивањима научника допринела је и најава да би вакцина против рака могла да се појави током 2020. године.

Превенција је кључна

Др Зибил Колштад из немачког Центра за истраживање рака подсећа да су многе студије показале да је у више од 40 одсто случајева превенција најуспешнији вид спречавања добијања ове опаке болести. То и данас подразумева правилан животни стил, пре свега, избегавање цигарета и гојазности, више физичке активности и здравије исхране. Немачком Центру за истраживање рака годишње се јави око 35.000 пацијената да се консултује око терапије.

У оквиру ове институције постоји Информациони центар којем се пацијенти и из других земаља обраћају за савет, важно је само да се обрате на енглеском језику и електронским путем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво