Бука и срчана аритмија

Сви већ знамо да смањена физичка активност, лоша исхрана, пушење и алкохол могу довести до бројних проблема, али научници су сада доказали да је и бука битан чинилац у развоју тешкоћа.

Према научницима Универзитета у Мајнцу, који су анализирали податке из студије ГХС (The Gutenberg Health Study), бука повећава могућност развоја атријалне фибрилације (треперење преткомора) ‒ најчешће срчане аритмије.

У студији, објављеној у научном часопису International Journal of Cardiology, до 23 одсто испитаника патило је од атријалне фибрилације услед екстремне буке. Без буке, тегобе је имало 15 одсто њих.

Претходне студије показале су да само један до три посто људи пати од фибрилације.
„То је зато што се изгледи за појаву срчане аритмије повећавају с годинама", рекао је кардиолог Томас Мунзел.

На почетку студије, пре десет година, учесници истраживања су имали између 35 и 74 године, те су током трајања студије постајали рањивији, објаснио је Мунзел.

Рад је прикупио податке од више од петнаест хиљада жена и мушкараца који су били изложени различитим врстама буке током дана и ноћи и морали су извештавати о својој атријалној фибрилацији.

Уз путеве, железнице и громор из комшилука, бука авиона је међу онима које највише узнемиравају људе. Она посебно узнемирује дању ‒ показало се код 84 одсто испитаника (ноћу је негативно реаговало 69 одсто њих).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво