Вируси – опасност од пандемије

Око петнаест процената паса које су ветеринари прегледали због респираторних инфекција били су носиоци вируса који се среће код свиња, резултат је истраживања спроведеног на Универзитету у Њујорку. Истраживаче је забринуло што су међу псима укљученим у ту обимну студију нађене три врсте прекомбинованог протеинског материјала тог вируса какве нису примећене раније.

Прекомбинација протеина је оно што вирусе чини изузетно отпорним и адаптибилним и повећава могућност избијања пандемије, каже коаутор студије Адолфо Гарсија-Састре, вирусолог, који руководи Институтом за глобално здравље и нове патогене у Њујорку.

 

 

Еволуција вируса грипа код паса била је врло брза, догодила се за пар година, каже онИ даље нема индиција да вируси тог типа грипа могу инфицирати људе, али то би могло да се промени. „Што је више различитих варијанти вируса у животињи-носиоцу, то су веће шансе да ће еволуирати у правцу преноса на човека“, каже он. 

Свиње и птице и даље су главни осумњичени за пандемију вируса грипа, каже Амеш Адаља, вирусолог и портпарол Друштва за инфективне болести Америке. Чак и ако је вирус заразио особу, патоген можда неће моћи лако да се пренесе од особе до особе ако за то нема услове, што је најважнија карактеристика тог паразитског организма, који и даље представља енигму за научну заједницу.

  

„Знајући да су пси носиоци варијанте вируса који може изазвати пандемију, нужно је спроводити чешће ветеринарске контроле човековог 'најбољег пријатеља', јер и даље не знамо шта може бити окидач“, закључује доктор Адаља.Први вирус грипа код паса откривен је 2005. године у Сједињеним Државама. Вирус коњског грипа названог Х3Н8 пренео се са коња на псе ис те године, каже се у билтену америчког Центра за превенцију и контролу болести са седиштем у Атланти, водеће институције за контролу и идентификацију могућих узрочника пандемије у свету.Нешто касније је такође идентификована популација паса која је носила генетски прекомбиновани вирус птичјег грипа.

 

 У сличној студији Универзитета у Пекингу, истраживачи су прегледали брисеве 800 паса у региону Гуангки у јужној Кини од 2013. до 2015. године. Сви пси су имали респираторне болести, али је само 116 инфицираних вирусима грипа. На изненађење научника, пси су били носиоци различитих варијанти вируса свињског грипа.Истраживачи су одредили генетску структуру 16 узорака и открили да су неки од тих вируса претходно идентификовани и код људи. Такође, идентификоване су свиње заражене вирусом птичјег грипа.

 

Све ово указује на отпорност вируса, њихову разноликост и брзу способност прилагођавања новим домаћинима: као паразитски организам, вирус није способан да опстане и размножава се мимо њега.Вируси су током еволуције развили задивљујућу могућност прилагођавања најсуровијим условима. Имајући у виду ту чињеницу, питање могуће пандемије постаје реално: ситуација захтева континуирано проучавање тих прастарих организама уз сарадњу и координацију свих релевантних служби на глобалном нивоу.

То подразумева коришћење најсавременијих поступака и средстава модерне медицине у  сузбијању њиховог ширења и, што је најважније, спречавања преноса с једне врсте на другу.

 

Приредила Наташа Гоати Марковић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво