Царичин град – случајно откривено археолошко богатство

Царичин град се налази на туристичкој рути „Путевима римских императора“. "Јустинијан Велики, који га је саградио, један је од 18 римских владара рођених на тлу данашње Србије", наводе у ТО Лебане. Царичин град био je центар архиепископије ‒ центар хришћанства у области северног Илирика од Сирмијума до Солуна. У првом делу приче о овом археолошком локалитету изузетног значаја, говоримо о настанку Јустинијане Приме и описујемо град и живот у њему у доба Јустинијана.

Јустинијана Прима се налази у општини Лебане на југу Србије. Град је почетком шестог века (535. године нове ере) саградио византијски император Јустинијан Први у, према наводима из ТО Лебане, свом родном месту. О том, за ондашње прилике модерном граду са комплетном инфраструктуром, за Интернет портал РТС-а разговарали смо са директором Туристичке организације Лебана, Бојаном Јовићем.

Како је и када откривен локалитет Царичин град?

‒ Царичин град код Лебана је случајно открио Мита Ракић, путописац и новинар листа „Отаџбина" током 1880. године.

Кроз шуму су вириле рушевине и утврђење са кулама. Прва истраживања је спровео 1912. године Владимир Петковић, кустос Народног музеја из Београда.

Пронашао је јустинијановске капителе, базилику, крстионицу и идентификовао је са Јустинијаном Примом ‒ изгубљеном архиепископијом из периода смене касне антике и ране Византије.

Касније су под надзором В. Петковића и археолога Франца Месеснела откривени Акропољ, линија водовода, пећи за топљење руда и базилика, већи део Горњег града, печати, новац, одломци бронзане статуе.

После Другог светског рата на истраживањима су радили САНУ, Археолошки институт, Завод за заштиту споменика културе: Ђ. Бошковић, М. Панић, А. Дероко, др Св. Радојчић, Невенка Спремо Петровић.

Откривена је црква са криптом у Горњем граду, главна улица исток‒запад, оквири Доњег града, некропола, брана, каштели од села Радиновац до села Злата.

На који начин је текао даљи историјат истраживања?

‒ Од 1960. до 1969. због радова на хидроелектрани „Ђердап" смањују се финансијска средства за истраживање. Откривене су стамбене четврти уз магистрале, базилика са трансептом у Доњем граду; пронађени су капител стуба са монограмом Јустинијана Првог, црква ван бедема, водоводна и канализациона мрежа, траса аквадукта од Деливода на Петровој гори до Царичиног града (16 км), цистерна, кула ‒ водени колектор. 

Откривене су и чесма, терме, градска кућа, пазариште, занатске радионице у Доњем граду...

Године 1975. године мања истраживања спроводе Владимир Кондић и Владислав Поповић.

Састају се Нишки регионални завод код Нишке заједнице културе, регионална и општинска заједница Лесковца и Лебана о заштити споменика и обнови истраживања, а придружује се и Народни музеј из Београда.

У периоду од 1978. до 1984. истраживана је сакрална архитектура, кварт у Горњем граду, принципија, стамбени кварт у Доњем граду, источно и јужно подграђе Доњег и Горњег града.

Од 1997. године до данас истраживања спроводе српски и француски археолози Вујадин Иванишевић и Бернард Баван.

Од најинтересантнијих проналазака истичу се кости девет камила једногрбих и двогрбих, које су коришћене у ратовима и трговачким караванима, два печата архиепископа и житница.

Какав је центар био Јустинијана Прима?
‒ Објекти и базилике у граду били су богато украшени мозаицима. Ту су биле јавне зграде, улице, тргови, чесме, купатила, и грандиозни систем водовода у дужини око 16 км који је са планине Радан усмеравао чисту планинску воду у градску цистерну. Вероватно да је град у то време био раскошно изграђен, како и доликује за један царски град. Системом олука и одводних цеви сакупљана је атмосферска вода. Тврђаву уздигнуту на стрмој литици, поред одбрамбених зидина браниле су и две реке: Свињаричка и Царичина. На Царичиној реци подигнута је брана са испустом где се формирало језеро. Тако је решено питање снабдевања водом.

Које су још специфичности Јустинијане Приме?
‒ Царичин град је поседовао, за то време, све занатске радње и радионице, складишта разноврсне хране, житарица, воћа, дивљачи, слатководне дунавске рибе, што су и антрополошка истраживања доказала. Наиме, у Царичином граду највише се конзумирала риба (јесетра, сом, штука...), која је довожена у свежем стању.

Град и подграђе са 12.000 становника били су класно и функционално подељени бедемима и капијама на три дела. На најнижем, јужном платоу доминирали су вишеспратни стамбени блокови. У неколико зграда је пронађен систем централног грејања и подно грејање. Улице које су водиле до главног трга биле су испресецане мањим улицама. На главном тргу Горњег града стајала је велика статуа императора.

И Акропољ је имао посебне бедеме са одбрамбеним кулама. Ту су биле службене и приватне одаје архиепископа Јустинијане Приме и свештеника. Главна улица Виа Сакра водила је до велике базилике са базеном у атријуму, крстионице и библиотеке. Супротно од ње био је архиепископски двор, као и канцеларије и пратеће просторије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво