Какве су забране узгоја животиња крзнашица?

„Kрзно је убиствоˮ, „Једна бунда једнако 200 мртвих чинчилаˮ, „Kрзно болиˮ, неке су од порука које удружења за заштиту животиња, уз приказивање не тако пријатних фотографија, упућују грађанима у склопу активности против трговине природним крзном.

Под паролом „За Србију без крзнаˮ, активисти удружења „Слобода за животињеˮ указују на проблем производње крзна у Србији и потребу да се одбрани Закон о добробити животиња.

Снежана Миловановић из тог удружења каже за РТС да је Закон усвојен 2009. године и да је тада чланом 7 забрањена експлоатација животиња за добијање коже и крзна. Додаје да је „дат један прелазни период до 2019. године, али се у члану 7 практично већ забрањују фарме крзнашица".

Филип Милановић, активиста истог удружења, објашњава да се крзно за бунде данас углавном добија од лисица, куна и чинчила. Међутим, додаје и следеће: „Људи обично не знају ‒ а чест је случај ‒ у Србији се данас може купити крзно које потиче од паса и мачака из Кине. Сигуран сам да многи људи не желе да носе крзно животиња које су наши љубимци овде".

У Удружењу очекују да држава реагује и помогне да се произвођачи крзна преоријентишу на друге привредне гране. Ипак, страхују да ће узгајивачи чинчила појачати лобирање како би се одложила забрана узгоја животиња у сврху производње крзна.

„Једна мала победа, али за нас јако значајна, била је недавно у Босни и Херцеговини. Српски део Парламента је подржао то да се не мења Закон и да се забрана гајења крзнашица заиста обустави без икаквих измена прелазног периода", каже Миловановићева.

„Крзнарење је бруталноˮ, наглашава Филип Милановић и објашњава да се животиње убијају тровањем, струјом или угљен-моноксидом, док се успављивање избегава да би се задржао што бољи квалитет крзна.

У бројним европским државама међу којима су Аустрија, Словенија, Белгија и Велика Британија, производња крзна је већ забрањена.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво