Индустрија 4.0

Шта нам доноси четврта индустријска револуција? Европа је иновативно друштво, а шта то друштво намерава и који су му циљеви, трендови и заблуде? Београд је био домаћин чувеном професору Бранку Каталинићу, чије образовне титуле тешко можемо набројати.

Проф. др Бранко Каталинић је за свој проналазак и патент ‒ пројекат назван „Синергијаˮ ‒ добио почасно аустријско држављанство. Редовни је професор Техничког универзитета у Бечу и гостујући предавач на многим светским универзитетима.

Професор је одржао предавање „Индустрија 4.0ˮ у пуној сали Високе школе модерног бизниса. Том приликом је говорио и за Интернет портал РТС-а о променама које доноси четврта индустријска револуција.

Живимо у 21. веку, веку нових технологија. Шта нам оне доносе?

‒ Двадесет први век биће врло занимљив када је реч о развоју технологија и свих осталих наука. Развијаће се нове науке и њихове материјалне реализације у виду технологија тако што ће човек имати способност да се адаптира и направи баланс и добробит за све људе. Концепт информационих технологија претаче се у све сегменте друштва и развијају се нове стратегије у подручју услуга хуманитарног рада, продаје... Нове технологије без контроле и припитомљавања доносе тражење нових облика који су примењиви и прихватљиви обичном човеку.

Шта нам доноси индустрија 4.0?

‒ Индустрија 4.0 значи обједињавање свега што се може објединити у функцијске мреже ‒ од идеје, до пројектовања, од потражње до продаје. То обједињење је кључни алгоритам успеха у свету. Када данас гледамо свет и када бисмо га описали у једној речи, вероватно би та реч била глобализација, она га најбоље описује. Свет мора бити полицентричан. Мора бити један амерички, један кинески, један европски... и нема истог обрасца, диктатуре, демократије. Индустрија 4.0 ће изменити свет радикално и неповратно.

Патентирали сте пројекат „Синергија", који Вам је донео аустријско држављанство. Да ли бисте нам рекли нешто више о том подухвату?

‒ Ја сам добио почасно аустријско држављанство када сам реализовао флексибилни производни систем у фабрици „Енгелˮ у Санкт Валентину. То је до сада најкомплекснији производни систем направљен на кугли земаљској. Пројекат је финансирала Република Аустрија да би развила нове технологије и показала свету да је као држава присутна у свету високих технологија. То је било почасно држављанство које сам добио од председника Републике Аустрије а у истом дану је уручено држављанство и руском балетану Нурејеву.
Ја сам саветник др Штола, он је један од два брата који поседује Концерн „Фесто" ‒ водећи у свету за аутоматизацију. Његов сам саветник за сарадњу са универзитетима науке и свим осталим институцијама где се генерише и систематизује, преноси знање са појединца на групу или са генерације на генерацију. У Русији сам повезао техничке факултете у мрежу образовања.

Да ли бисте направили паралелу студија у Аустрији и у Србији?

‒ Постоје одређене предрасуде које се негују у многим земљама Истока. Једна од њих је да је негде другде боље. Цео свој живот провео сам између светова и знам шта значи бити гастарбајтер. У одгајању нових генерација недостаје вера у будућност. По мом мишљењу, треба радити на љубави према својој земљи, млади људи треба да оду, али не у љутњи као што је то данас. Решење је да иду да виде свет и тамо у том свету направе своју мрежу и упознају људе других култура; када су успешни и када су чвор те мреже, да узму тај чвор и дођу у Србију. То је једини алгоритам успеха.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво