Светски дан биоетике

Достигнућа биомедицине омогућила су да из влати косе сазнамо све о човеку ‒ изглед, атлетски или интелектуални потенцијал, болести од којих може да оболи. Могућност да се генском терапијом ембриона излече тешке болести, али и одаберу особине потомства, изазов је за релативно младу област науке ‒ биоетику.

Ове године, 19. октобра, други пут широм света обележен је Светски дан биоетике. У активностима спроведеним са циљем да се прошири знање о биоетичким принципима, учествовало је чак 165 секција Унескове Катедре за биоетику. За ову годину одабрана је тема „Једнакост, праведност и равноправност".
 
У циљу обележавања Светског дана биоетике, Секција за Србију Унескове Катедре за биоетику и Центар за биоетичке студије организовали су низ трибина, дебате, радионице, организовали изложбу „Биоетика кроз уметност", покренули „Портал о еволуцији и технологији".

„Ову годину обележило је и организовање две велике конференције о биоетици едитовања генома и новим технологијама у служби заштите здравља, које су имале велики одјек у стручној јавности", истакла је проф. др Душица Крајновић, заменица директора Центра за биоетичке студије и ванредни професор Фармацеутског факултета Универзитета у Београду.

Примена нових технологија у биомедицини омогућила је да сазнамо све о генетичком потенцијалу појединца, а технологије едитовања (поправљања) генома, примена генске терапије, омогућиће лечење и досада неизлечивих болести. Међутим, њихова примена у нетерапеутске сврхе ‒ за морално, интелектуално, физичко унапређивање појединаца или целих популација ‒ изазива многе недоумице.

„Биоетика је релативно нова грана науке, а ми смо почели да радимо на проблемима регулације напредних технологија када и сви остали. Напредак науке не може и не треба да се заустави, али морамо да предупредимо последице примене тих технологија у медицини", рекла је др Мима Фазлагић, заменица директора Центра за биоетичке студије на Свечаној академији поводом Светског дана биоетике, одржаној у Ректорату Универзитета у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво