Видео-игрице и предност у учењу

Неуропсихолози рурског Универзитета Бохум обавили су експеримент који је требало да покаже ко је бољи у учењу – гејмери или они који нису редовно играли видео-игрице.

Током тестирања, гејмери су остварили знатно боље резултате а утврђено је да су имали повећану мождану активност у областима мозга које су релевантне за учење. Истраживање су водили проф. др Борис Сухан, Сабрина Шенк и Роберт Лех.

Истраживачки тим је проучавао 17 добровољаца који су, према властитим изјавама, играли акционе игрице на рачунару или конзоли више од 15 сати недељно. Контролну групу чинило је 17 добровољаца који нису редовно играли видео-игре.

Оба тима урадила су такозвани задатак предвиђања времена ‒ тест за истраживање учења вероватноће. Истраживачи су истовремено бележили мождану активност учесника путем магнетне резонанце.

Учесницима је приказана комбинација три карте са различитим симболима. Требало је проценити да ли је комбинација картица предвиђала сунце или кишу, а учесници су одмах добијали повратну информацију да ли је њихов избор исправан или погрешан. Добровољци су постепено научили, на основу повратних информација, која се комбинација картица односи на одређену временску прогнозу.

Гејмери су били знатно бољи од контролне групе у комбиновању картица за временску прогнозу. Још бољи су били када је реч о комбинацијама картица са високим степеном неизвесности, као што је комбинација која је предвиђала 60% кишног и 40% сунчаног времена.

Студија је показала да су гејмери бољи у брзој анализи ситуације, стварању нових знања и категоризацији чињеница ‒ посебно у ситуацијама с великом неизвесношћу. Научница Сабрина Шенк је изјавила да је такво учење повезано са повећаном активношћу у хипокампусу, региону мозга који игра кључну улогу у учењу и памћењу.

„Мислимо да играње видео-игрица тренира одређене регије мозга попут хипокампуса", навела је, додавши да то није важно само за младе, већ и за старије људе, јер промене у хипокампусу могу довести до смањења капацитета меморије. „Можда можемо у будућности то третирати и видео-игрицамаˮ, закључила је.

Приредила Татјана Цвејић 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво