Све је већи значај двојезичне (билингвалне) наставе

Иако бројне школске обавезе деци не дозвољавају да се у потпуности посвете усавршавању страних језика, у Србији постоје школе које ученицима нуде наставу на два језика ‒ на српском и на енглеском упоредо. Таква је Савремена гимназија: поред гимназије општег типа, ученицима нуди и билингвално школовање, које садржи 60 одсто часова на српском и 40 одсто часова на енглеском језику.

Зашто је та школа стварно другачија, како се у њој учи, које погодности имају њени ученици након завршетка модерног четворогодишњег образовања ‒ за Портал РТС-а говори Светлана Белић Малинић, директорка најмодерније Кембриџ гимназије у Србији, Савремене гимназије.

Како је настао билингвални концепт учења, који је у развијеним земљама одавно заступљен, али се код нас још није у потпуности одомаћио?

- Савремена гимназија је настала као резултат опсежног, дуготрајног истраживања компаније „Линк груп", која је уједно и њен оснивач. Та интернационална компанија се више од 20 година професионално бави едукацијом, а у њеном саставу се, поред Савремене гимназије, налази групација школа LINK Educational Alliance са још седам едукативних установа.

Како су оне постале симболи модерног и перспективног образовања, од почетка сам била сигурна да ће и Савремена гимназија кренути тим путем. Стварно је тако и било. Основали смо школу која помера границе образовања и издваја се од осталих другачијим концептом учења, без обзира на то да ли је реч о Националном или Комбинованом - билингвалном програму.

Како је све траженије школовање на два језика, у Савременој гимназији сте креирали посебан двојезични програм. Које су највеће добробити школовања по њему?

- Комбиновани - билингвални програм, како га ми називамо у Савременој, спој је националног и Кембриџовог међународног плана и програма. На билингвалним часовима ученици имају прилику да систематски изграде свој вокабулар и стекну језичке вештине кроз науку, књижевност и културу.

Да бисмо извукли максимум из њега, тај програм смо унапредили Кембриџовим предметима, а међу њима се налази и предмет глобалне перспективе, који помаже ученицима да разумеју свет око себе и објасне га на језику који није њихов матерњи. Међутим, најважније је да ученик након завршетка школовања на том програму из школе излази са две дипломе - српском и међународно признатом дипломом Кембриџа, што му додатно олакшава упис на признате факултете у Србији и иностранству.

Како модерна технологија у учионици помаже у школовању на два језика?

- Иновативан приступ настави и најсавременија технологија подстичу размишљање на вишем нивоу и негују љубав према учењу. Таблети, Гугл апликације, интерактивне табле и столови, електронски дневник за ученике, три-де штампач, три-де скенер, три-де оловка и јединствена платформа ʼЕ- learningʼ само су неки од технолошких изума у Савременој који помажу гимназијалцима да лакше уче у учионицама које смо назвали Интелиџент и Гугл технолоџи. Спој напредне технологије и наставе на српском и енглеском језику добитна је комбинација за академски и пословни напредак коме теже ученици, а то желе и њихови родитељи.

За крај, реците нам зашто је баш Савремена гимназија прави избор за све родитеље који својој деци желе да обезбеде квалитетно двојезично образовање?

- Стална доступност наставника и осталог школског особља, богате ваннаставне активности и посвећеност сваком ученику понаособ само су неки од многобројних разлога. Такође, модерно опремљене учионице са најновијим технолошким уређајима помажу ученицима да лакше разумеју школско градиво, док им двострука диплома након школовања на комбинованом - билингвалном програму отвара многа врата. Сигурна сам да би вам ученици Савремене гимназије и њихови родитељи навели много више разлога зашто је Савремена њихов избор, што доказује и број ђака који из године у годину све више расте.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво