Типови личности према Јовану Цвијићу

Када поредимо људе из различитих поднебља, види се да се међусобно разликују, што по карактеру, што по изгледу. Можемо приметити да људи који потичу из истог краја имају неке заједничке особине, које су постале одлика тог места.

Највреднији и најзначајнији приказ националних карактеристика јужнословенских народа Балкана дао је Јован Цвијић у књизи ,,Балканско полуострво". Он је издвојио динарски, централни, источнобалкански и панонски тип човека.

Највише пажње је посветио динарском типу, који обухвата највећи део становништва. Динарски тип човека преовлађује у моравској Србији, Херцеговини и Хрватској. Пошто је тај тип распрострањен на великом поднебљу, разликујемо много варијанти. Тако имамо подтипове као што су: шумадијски тип, херцеговачки, цетињски тип, семићански тип итд.

Опште карактеристике динарског човека

Динарце карактерише висок и витак стас; имају јаке кости, развијене мишиће, дугачке руке и ноге, снажан и дугачак врат. Лобања је кратка и на потиљку равна као да је одсечена, теме високо, доња вилица изражена, лице уско и дугуљасто, чело високо, избачено и широко. Нос је натраг забачен, истакнут, дугачак и често повијен на крају, брада је широка и масивна, усне су јаке, а уста су широка. Очи су дубоко положене, велике и тамносмеђе, баш као и коса, која је јака и чешће равна него коврџава. Обрве су испупчене и сведене. Кожа је загаситосмеђа. Срби чине три четвртине овог типа.

Динарци су живог духа и танане интелигенције. Маштовити су, импулсивни, правични, патријархални и морални. Изгледају јако грубо, али су доста осетљиви и осећајни. Држе до поноса, части и имају изразити страх од срамоте. Њихова вера је јака, а поуздање безгранично. Имају националну свест и јуначку крв.

Умеју да буду охоли, сујетни и немарни према женама, али су ипак срдачни, гостопримљиви и топли људи.

Динарци су повезани са природом и каже се да ниједан други народ није тако срастао са природом као овај. Због тога имају особито развијена чула вида, слуха и мириса. Добро се оријентишу у простору. Каже се да осећају шум и шапат природе, од клокотања извора и шуштања лишћа, до подземних звукова и трепета. Као маштовити људи окренути природи, измислили су разна мистична бића као што су виле, крилати коњи, духови из воде... Са свим тим бићима су повезани, јер она утичу на њихов живот, па су присутни обичаји и обреди који се морају поштовати. Динарци верују у натприродно, а нарочито у Бога и судбину, који све одређују и без којих се ништа не може десити.

На крају, важно је рећи да не можемо у потпуности сагледати неког и одредити његов карактер, што значи да само летимично можемо некога разумети. Чести су случајеви да нам одговарају неке особине једног типа, а да се у неким особинама у опште не проналазимо. То је сасвим нормално.

Не би требало да друге људе, па ни себе, стриктно гледамо кроз неки тип личности, јер ни једна подела није толико меродавна. Човек је подложан променама, па се може десити и да током свог живота промени тип личности или да се шета кроз различите типове.

Све поделе су ту да нам појасне и приближе особине људи и да нам донекле укажу на црте карактера које можемо очекивати код одређених типова људи. Стога, типологије су ту као помоћ, а не као шаблон у који се морамо уклопити. 

 

Припремила: Тања Чанић-Млађеновић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво