"Земља живих" - Крчедин

Терапијска заједница "Земља живих" створена је под окриљем Православне цркве са жељом да се помогне свима онима који се осећају промашеним, неоствареним, уморним, разочараним, зависницима и независницима, тужним и сиромашним у срцу. Услов за улазак у заједницу је само један, а то је жеља за променом

Надомак Београда, у Крчедину, 3 км од обaле Дунава,  смештена је једна од кућа терапијске заједнице „Земља живих". 

Госпођа Невенка Пурић и њена ћерка Снежана, које живе у Чикагу, одлучиле су да поклоне своју кућу манастиру Ковиљ. Тако је терапијска заједница „Земља живих" добила кућу са пет јутара земље.

Захваљујући манастиру Ковиљ и донацијама добрих људи кућа је реновирана и адаптирана за потребе заједнице. Уз несебичну помоћ мештана пробијен је и насут туцаником нови пут, па је сада прилаз кући знатно олакшан. Тако је кућа у Крчедину у потпуности заживела са свим садржајима по правилу пројекта „Земља живих".

Уз сир који овде штићеници праве сами причали смо о разним врстама зависности: психоактивним супстанцама, алкохолу...Стидљив момак је слегао раменима и рекао нам: "Ја нисам ништа од тога". И заиста овај момак не користи дрогу, алкохол, већ је дошао да се прибере и настави даље.

Дуго је био у вези са девојком за коју је мислио да му је све, а ипак тако није било. Она је рекла да је готово, а он је то доживео јако драматично. Постављао је себи безброј питања и схватио да је из своје емотивне потребе идеализовао везу, која је окончана, јер нити је она била оно што је он желео, а вероватно ни он није њој одговарао.

Како и куда даље? У терапијску заједницу да се сабере, схвати шта му треба и како ће даље сам. У терапијској заједници пронашао је равнотежу која му је била потребна, па нам је о томе причао са осмехом на лицу. То нам је негде говорило да ће он ускоро одавде.

И док се он смешкајући се присећао, под дрветом је седео наш земљак, пристигао из Америке. Тамо се бавио свачим, па и производњом дроге. Доспео је у затвор, породица му се распала. Када је изашао из затвора, дошао је у Србију, у терапијску заједницу „Земља живих" са жељом да овде нађе спас...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво