Славни гости Србије

Србија и српске земље одувек су биле изазов за знатижељне путнике. Из света са разних страна, римских и византијских, стизали су освајачи, али и авантуристи, путописци, уметници и научници, које су привлачили предели и људи, наша култура и историја.

Тако је у лето 1905. године, у Каћ, село надомак Новог Сада, стигао Алберт Ајнштајн, један од највећих физичара свих времена. Са њим је била и супруга Милева Марић, чувена математичарка и њихов четрнаестогодишњи син.

А године 1911, у Београд је лађом из Бечa стигао млади архитекта Шарл Жанре, у свету уметности познат под именом Ле Корбизје, рођени Швајцарац, натурализовани Француз. 

Наредне године Београд посећује и Лав Троцки, познати руски револуционар, политичар и новинар. Тридесетогодишњи дописник листа „Правдаˮ у време балканских ратова овако је описао Београд: 

„Варош има сасвим нарочити, узбуђен изглед. Сви су мобилисани и све је потчињено потребама мобилизације... У Улици кнеза Михаила обустављени су радови на калдрмисању, трамвајске шине у великом делу су скинуте... Прилазећи хотелу Москва, најбољем у вароши, фијакер до пола гњури у бару." 

Славни мађарски композитор Бела Барток 1912. године у банатском насељу Моноштор испитивао је српску фолклорну грађу. Према извесним истраживањима, он је на фонограф снимио и забележио девет инструменталних и два вокална српска извођача. У његовој заоставштини нађено је и штампано око двадесет српских мелодија из Баната.

То су само неки од многобројних познатих људи који су са одушевљењем доживели Београд и Србију почетком двадесетог века. А колико их је још било и још увек долазе и одлазе али увек са предивним утисцима и сећањима. 

 

Извор: Славни гости Србије, Радован Поповић

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво