Због чега људи уживају у слушању тужне музике

Јапански истраживачи су установили да тужна музика може изазвати позитивне емоције. У студији се наговештава да туга доживљена кроз уметност може помоћи у суочавању са негативним емоцијама у свакодневном животу.

Откриће до којег су дошли истраживач Аи Кавами и његове колеге са токијског Универзитета уметности и Научног института РИКЕН, помаже да разумемо зашто многи људи воле да слушају тужну музику. Њихово истраживање је објављено у часопису Франтирс ин сајколоџи (Frontiers in Psychology).

Истраживачи су замолили 44 волонтера, међу којима је било и музичара и оних којима то није професија, да одслушају две тужне и две веселе композиције. Од учесника је затражено да одаберу кључне речи којима би описали свој доживљај музике и своје емотивно стање.

Истраживачи су објаснили да је тужна музика евоцирала контрадикторне емоције учесника због тога што су саму музику окарактерисали као „трагичнију", „мање романтичну" и „мање радосну" у односу на оно како су се они осећали.

„Уопштено говорећи, тужна музика изазива тугу код слушаоца, а туга се сматра непријатном емоцијом. Ако тужна музика заиста изазива само непријатна осећања, онда је не бисмо ни слушали", записано је у студији.  

Музика која се доживљава као тужна заправо изазива и романтичне емоције. А људи, без обзира на то колико су музички образовани, проживљавају то амбивалентно осећање док слушају тужну музику.

Такође, за разлику од туге у свакодневном животу, туга доживљена кроз уметност доживљава се заправо као пријатна, вероватно зато што не представља стварну претњу нашој сигурности.

Ово би могло да помогне људима да се изборе са својим негативним емоцијама у свакодневном животу. 

„Емоције доживљене кроз музику не представљају непосредну опасност нити могу нанети штету, за разлику од емоција доживљених у свакодневном животу. Дакле, можемо чак и уживати у непријатној емоцији, као што је туга. Ако патите од непријатних осећања изазваних разним ситуацијама у свакодневном животу, тужна музика може бити од помоћи да се она ублаже", закључили су истраживачи у својој студији. 

Приредила Татјана Цвејић 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво