У Трансилванији је живело биће опасније и од појединих диносауруса

Најновија истраживања стручњака из Велике Британије указују на то да је на подручју Трансилваније некада живео гигантски птеросаурус.

Птеросаурус је имао распон крила већи од десет метара, огроман врат и канџе. Претпоставља се да је због своје величине и способности био један од главних грабљиваца и да је као такав терорисао и диносаурусе.

На основу остатака које су истраживали др Марк Витон и др Дарен Најш са Универзитета Саутемптон у Великој Британији, утврђено је да је то биће било сасвим другачије од других по својоj конструкцији.

„Чини нам се да је хазигоптерикс једно од најјачих бића која смо имали прилике да откријемо“, истакао је др Витон. Због тога, додао је, није тешко закључити да је припадао групи најмоћнијих грабљивица и да је олако улазио у сукобе и са јачима од себе.

Простор Трансилваније био је генерално погодан за развој таквих бића и диносауруса. Још се ради на његовом скелету па ће подробнија сазнања о том древном грабљивцу тек стићи.

Чувени Спилбергов филм Парк из доба јуре ипак није потпуна фикција, а може се претпоставити да су та бића надлетала и наше просторе.

Приредила: Јасмина Вујновић Милошевић

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво