Ваш живот је књига

„Када пишете мемоаре, можете открити да је љубав вашег живота – ваш живот.“ Ово је реченица из књиге која је својом оригиналном идејом и садржином подигла на ноге књижевну и читалачку јавност у Америци. Реч је о књизи „Ваш живот је књига“.

Ауторке ове занимљиве књиге су Бренда Питерсон, предавач и аутор 18 књига и Сара Џејн Фриман, чувени њујоршки књижевни агент. Оне полазе од тога да свако има сопствену изванредну животну причу, и да је изазов - добро је представити.

Књига је базирана на вишедеценијском искуству предавача и писца мемоара, уз јединствену перспективу вештог књижевног агента. „Ваш живот је књига" помаже писцу да прође кроз процес писања мемоара све до објављивања књиге.

Ауторке износе специфичне вештине писања мемоара, међу којима су оквир приче, гледиште, перспектива приповадања, дијалог. Оне у књизи помажу будућем писцу да прође кроз процес самоистраживања и стицања свести о појединим моментима, користећи одређена питања и опробане вежбе писања.

Овај приручник за писце је богат саветима, примерима, и пун охрабрења за све оне који би желели да свој живот пренесу на папир. На пријатан и једноставан начин, сугестивно и отворено, ауторке уче читаоца да овај процес, када се кроз њега „правилно" пролази, може бити путовање личног развоја, илуструјући најзначајније делове дирљивим примерима и метафорама.

Тако, на пример, у првом поглављу, представљају сам жанр и низ тема, међу којима су смрт, злостављање, породичне тајне, храна, путовања, духовност, и друге. Савети о томе „шта се ради, а шта не" за сваку тему изузетно су драгоцени и чине јединствену снагу књиге. Друга половина носи духовит наслов - „Уозбиљите са у вези са објављивањем", и нуди увид у свет блогинга, агената, издавача, одбијања рукописа и сналажења у периоду после настанка рукописа.

Списатељица Дајан Џонсон забележила је да је ова књига - тријумф луцидности, и да би желела да је имала уз себе док је писала мемоаре. Додала је и то да су „Питерсонова и Фриманова мислиле на све; демистификовале су тежак процес писања мемоара и истраживања сопствене душе, на најбољи могући начин."

Приредила Татјана Цвејић

број коментара 0 Пошаљи коментар