Лав Виготски и образовање ученика ометених у развоју

„Људи великих страсти, људи који су остварили велика дела, људи који поседују снажна осећања, чак и људи великог ума, као и снажне личности, ретко постају од добрих малих дечака и девојчица", умео је да каже Лав Виготски.

Руски лингвиста и психолог Виготски сматра се једним од утемељивача савремених приступа у образовању и васпитању деце са сметњама и тешкоћама у развоју. Виготски је истицао да је неопходна ревизија наставних планова и метода рада у „помоћним школама''.

Суштина у раду „специјалних" или „помоћних" школа, према мишљењу Виготског, заснивала се на смањивању градива, са продуженим временом за реализацију.

Искључиво математички приступ хендикепираности  стратегија је коју Виготски сматра превазиђеном.

Виготски се ослања на Штернов развојни план (којим се приказују карактеристике детета у различитим фазама развоја). Тако схваћен развој детета са сметњама у развоју указује на то да слепо дете није типично дете са недостатком чула вида, односно глуво дете није типично дете са недостатком чула слуха и говора, већ дете са сметњом у развоју.

Свака сметња у развоју ствара стимулусе за изградњу компензације и наткомпензације, што представља основну тезу савременог приступа у стимулацији развоја.

Виготски сматра да је период раног развоја најбогатији, најбољи. Оно што се у самом почетку живота развија представља основу за све оно што следи, током прве две године живота стичу се најзначајније вештине и знања, као што су говор и усправан ход. 

Виготски је заступао становиште да је ученицима са дефектом потребна школа са програмом и посебним методама, као и стручним педагошким кадром.

Критике упућене „специјалним школама'' упозоравале су на чињеницу да се те установе традиционално крећу линијом мањег отпора у смислу прилагођавања хендикепу, и да нуде ученику само конкретне и очигледне утиске. Виготски је на самом почетку треће деценије двадесетог века поставио основе образовања уз подршку за ученике са сметњама у развоју а те идеје су и данас прогресивне и недовољно остварене.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво