Вечита актуелност грчке митологије

Грчке митолошке приче, као и митолошке приче сваког народа, одраз су друштвеног стања доба које многи философи називају детињством човечанства, доба када човек још није могао да објасни многе природне појаве и различита друштвена дешавања. Стога је тај наш далеки предак насељавао свет око себе добрим и злим божанствима и чудовиштима која су метафорично одражавала добре и зле, природне и друштвене силе и законе.

Легенде и митови у ондашњем друштву су настали као једини начин објашњења за све непознанице. Можда нам они данас звуче наивно, нелогично чак и смешно, али онда су зрачила неодољивом поетском снагом и несумњиво вeома занимљивим садржајима.

Грчке митолошке приче, као и митолошке приче сваког народа, одраз су друштвеног стања доба које многи философи називају детињством човечанства, доба када човек још није могао да објасни многе природне појаве и различита друштвена дешавања.

Стога је тај наш далеки предак насељавао свет око себе добрим и злим божанствима и чудовиштима која су метафорично одражавала добре и зле, природне и друштвене силе и законе. 

Све је почело од Хаоса

У почетку беше вечни, безгранични, тамни Хаос. Из њега је све поникло, цео свет и бесмртни богови. Из Хаоса је настала и богиња Земља - Геја. Далеко под њом, у неизмерљивој дубини, родио се мрачни Тартар, ужасни бездан пун вечне таме. Из Хаоса, тог извора живота, родила се моћна сила, љубав, Ерос, која све оживљује. И тако почиње да се ствара свет.

Безгранични Хаос створи вечни мрак - Ереба, и тамну ноћ - Никс.

Од ноћи и мрака потекоше вечна светлост - Етар, и радосно светли дан - Хемера.

Моћна, благодетна Земља роди плаво небо - Уран, као и Планине и Море.

Светом је завладао Уран - Небо, који се оженио Земљом, и они родише шесторо деце - моћне, грозне Титане. Њихов син, титан Океан, и богиња Тетида, донели су на свет реке, и морске богиње Океаниде. Титан Хиперион и његова сестра титанка Теја родише децу: Сунце - Хелиоса, Месец - Селену, и Зору.

Поред Титана, моћна Земља роди и три дива - киклопа с једним оком на целу, и три педесетоглава дива - сторуке хекатонхејре. Њиховој страшној снази нико није могао да се одупре, а њихова стихија је била неограничена.

Уран омрзну своју децу - дивове, затвори их у недра богиње Земље и забрани им да излазе на светлост дана. Њихова мајка Земља много је патила због тога и позвала је сву своју децу да устану против оца Урана. Али они нису смели да дигну руку на оца. Само најмлађи од њих, подмукли Хронос - Време које све гута, збаци својом лукавошћу оца, и одузе му власт.

Да би казнила Хрона, богиња Ноћ роди мноство ужасних божанстава:

Танатоса - смрт, Ериду - раздор, Апату - обману, Хипноса - сан, и многа друга.

Ови богови унесоше у свет, којим је бог Хронос владао, на трону свога оца - ужас, раздор, обману, борбу и несрећу.

Приредила: Витка Вујовић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво