Центар Помпиду отвара нови музеј у Бриселу

Једно од најзначајнијих средишта савремене уметности Центар Жорж Помпиду објавио је почетак сарадње са Бриселом где ће до 2020-те године отворити нови Музеј модерне уметности

Серж Ласвингес, председник париског музеја и Руди Верворт, министар-председник владе Регије Брисела која обухвата деветнаест општина потписали су 29. септембра меморандум о плановима за трансформацију некадашње Ситроенове гараже у културни центар.

Матични музеј ће новој институцији позајмити 120 000 дела из своје колекције и учествоваће у постављању изложбе која је планирана 2018.године.

Како се предпоставља у Бриселу овај центар ће годишње привући пажњу 500 000 до милион посетилаца а у њему ће бити запослена седамдесет-два стална и још триста до шесто хонарарних сарадника.

Још увек се ради на архитектонско - дизајнерском решењу и треба да буде одлучено које ће име носити ово здање."Овај пројекат ће бити од великог значаја за ревитализацију културе овог града са обе стране канала и биће модел за цео регион" истакао је Верворт.

Идеја за стварање новог Музеја модерне уметности настала је 2013. године када су градске власти одлучиле да од француског произвођача аутомобила Ситроен купе овај простор који се простире на 53 000 квадратних метара. Цена је била 23 милиона долара што сасвим одговара величини, значају и лепоти овог Арт-деко здања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво