Како се усавршавала војна технологија: кинески бацач пламена

До проналаска барута, војна технологија и вештина ратовања ослањала се људску снагу, вештину и виспреност. С одговарајућом барутном смесом, коју су Кинези пронашли 1000. године нове ере, војни инжењери изумели су искричав фитиљ који ће довести до појаве новог и застрашујућег оружја – бацача пламена.

Кад је први пут употребљен у запaдној култури, у Првом светском рату, бацач пламена представљао је огромно изненађење за Савезнике. Били су ужаснути овом новином у арсеналу оружја, али да су знали да су бацачи пламена у Кини коришћени скоро хиљаду година пре тога, можда би предупредили непријатно изненађење.

Додуше, и „грчка ватра" је коришћена неколико стотина година пре наведених хиљаду, али Кинези су донели напредак у тој области - успели су да створе непрекидан млаз запаљиве течности.

Млаз бензина, за који су такође већ знали, на излазу из цеви паљен је спорогорећом шибицом која је садржала барут. То није био само први бацач пламена с непрекидним дејством, већ и прва позната употреба барута у војној технологији.

А која је позиција била тактички најбоља за постављање бацача пламена?

Кинези су их употребљавали на најразличитије начине. Користили су их на бродовима, на бедемима за одбрану тврђава, а за трупе у првим линијама били су нека врста првог ударног таласа.

На основу искустава из ХХ века, знамо да је бацач пламена једно од најстрашнијих оружја с којим се неко може суочити. Постоји велик ризик да будете спаљени ако се нађете испред њега. Међутим, то оружје било је прилично кратког домета и његов ефекат је, пре свега, био психолошки. Ако би бацач пламена, какав смо описали, чувао градске зидине, требало би бити лудачки храбар па јуришати на њих.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво