Тесла: инспирација за будућа поколења

У понедељак, 11. јула 2016. године, у Галерији науке и технике САНУ, у 18 сати биће отворена изложба „Теслин рад на енергијама ‒ Инспирација за будућа поколења“

Никола Тесла је био визионар и научник. Резултати до којих је дошао већ су у току његовог животног века постали део технологија које значе бољи живот, али имају немерљив утицај и на технологије неслућених димензија намењене будућности. Данас је немогуће замислити живот без уређаја и система које је Тесла патентирао и демонстрирао, користећи технику која је постојала крајем 19. века.
Српска академија наука и уметности поводом 160 година од Теслиног рођења и 175 година постојања, организује једнодневни научни скуп и изложбу „Теслин рад на енергијама ‒ Инспирација за будућа поколења". Организатори изложбе (Српска академија наука и уметности - Галерија науке и технике, Музеј Николе Тесле, Шнајдер електрик Србија, Eлектротехнички факултет Универзитета у Београду и Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије) определили су се за мали број репрезентативних експоната који се сви односе на енергију и пренос енергије, имајући у виду да паралелно у Београду постоји неколико других изложби и догађања који су посвећени јубиларној 160-годишњици рођења Николе Тесле.

Збирна илустрација дата је експонатом „Систем развода електричне енергије ‒ интерактивна макета", који је припремила компанија „Шнајдер", Београд. Други експонати на овој изложби су: поставка са синхроним и асинхроним мотором, Теслин генератор поља и механички аналогон трансформатора, Теслино „јаје" и индукциони мотор. Неки од резултата су приказани скупом штампаних материјала које је припремио Музеј Николе Тесле из Београда. Циљ изложбе је и привлачење пажње најмлађих, па је посебан кутак прилагођен њиховим интересовањима и даје им шансу да се забаве даљинским управљањем подморницама у малом акваријуму и слушањем звука који потиче од короне (плазма) генерисане моделом Теслиног трансформатора. Овај дечји кутак укључује и резултате акције „Захваљујући Тесли ‒ дигитални излог ученика из основних школа Србије", коју води Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије.

Специфичност ове изложбе јесте и интеграција информација кроз QR код штампан на панелима поред експоната, који посетиоцима омогућава да путем својих „паметних" телефона погледају и виртуелни садржај у вези са експонатом. Организатори су на тај начин желели да укажу на значај и могућности које пружа бежична комуникација коју је Тесла патентирао 1898. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво