Кукајте колико хоћете, али може бити да живот са превише обавеза повољно утиче на ваш мозак

Изгледа да постоји светла страна презаузетости самохраних мајки, предавача без сталног запослења, младих новинара и дежурних лекара. Сви они који приговорају да треба да успорите могу да чују контрааргумент – судећи по студији која показује да најзаузетији људи постижу најбоље резултате на тестовима умних способности, постоје назнаке да сва та ужурбаност можда повољно утиче на одржавање можданих функција при старењу.

Кукајте колико хоћете, али може бити да живот са превише обавеза повољно утиче на ваш мозак Кукајте колико хоћете, али може бити да живот са превише обавеза повољно утиче на ваш мозак
Сара Фестини, постдокторски истраживач на Универзитету у Даласу, заједно са својом саветницом Дениз Парк, објавила је студију у часопису „Границе неуронауке старења" (Frontiers in Aging Neuroscience), у мају 2016. године. Испитивале су когнитивне функције, укључујући памћење, расуђивање и менталну агилност код више од три стотине људи између 50 и 89 година старости.

Испитаници су такође одговарали на упитник који се односио на њихову заузетост.
„У питању су самооцењујући подаци", навела је Дениз Парк и објаснила, „када пријављују хроничну заузетост, људи је обично дефинишу као стрес. Говоре ствари попут ʼО мој боже, страшно сам заузетʼ. Уколико сте хронично заузети и због тога оптерећујете тело хормонима стреса, то може бити лоше за ваше когнитивне способности."

Фестини и Парк су претпостављале да узнемирени и ментално оптерећени испитаници испрцпљују и своје мождане функције. „Мислиле смо да ће они имати лошије спознајне функције", изјавила је Фестини. Међутим, на самом испитивању боље резултате постигли су субјекти који имају испуњеније распореде и мање слободног времена него они који су мање заузети. „Морам признати да смо биле помало изненађене", рекла је Парк.

Напротив, што је испитаник био заузетији то су му резултати на тестовима били бољи. Истраживачи су претпоставили да свакодневно напрезање мозга да завршава задатак за задатком можда доводи до јачања можданих функција и побољшања менталних вештина. Разлика у резултатима ʼзаузетихʼ и ʼслободнихʼ повећавала се са старењем, што је Парк оценила као „посебно занимљиво".

Уколико они са ʼпретрпанимʼ распоредима имају бистрије умове, онда активност у старости може штитити од деменције. Ранија истраживања су показала да ово може бити тачно и да у борби против деменције не учествује само психичка већ и физичка активност. Претходне студије које је спровела Парк показале су да прихватање нових, ментално захтевних задатака, побољшава одређене когнитивне функције.

Ипак, Фестини и Парк и даље оклевају да директно повежу заузетост и менталну бистрину. „Може бити да људи постају мање заузети како старе, услед наступања деменције", рекла је Парк. То би значило да до смањења заузетости долази услед слабљења когниције, а не обрнуто.

Друга могућност је да „они који имају развијеније когнитивне функције намећу себи више послова и обавеза", навела је Марџи Лахман, конгинтивни психолог Брандис универзитета. Она није била укључена у наведено истраживање, али сматра да студија има обећавајућу претпоставку.

Парк, међутим, не настоји да прикаже ружичасту слику хронично заузетих или особа под стресом. Могуће је да ће најзаузетији међу нама и даље патити. „Можда ти људи имају неке друге негативне ефекте презаузетог живота. То нисмо испитивале", наводи она.

Ова студија се убраја у мали број оних које изучавају утицај заузетости на здравље, истакла је Парк. Чак и уколико је тачна претпоставка да заузетост одржава мозак свежим, ужурбан живот може довести до мање позитивних последица за срце и метаболизам.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво