Читај ми!

Њујорк тајмс тужи "Open AI" i Мајкрософт за крађу ауторских права

Лист "Њујорк тајмс" поднео је тужбу против комапније "Open AI" и Мајкрософта за крађу интелектуалне својине и кршење ауторских права. У тужби се наводи да модели вештачке интелегинције (ВИ) две компаније противправно користе садржај који лист наплаћује, а затим се посредством четботова корисницима нуди бесплатно. Иако се не наводи конкретна сума, процењује се да би одштета могла да вреди више милијарди америчких долара.

Њујорк тајмс тужи "Open AI" i Мајкрософт за крађу ауторских права Њујорк тајмс тужи "Open AI" i Мајкрософт за крађу ауторских права

Лист Њујорк тајмс поднео је тужбу против комапније "Open AI" и Мајкрософта зато што њихови модели вештачке интелигенције, како кажу, крше ауторска и права на интелектуалну својину новина.

Према тужби, модели вештачке интелигенције (ВИ) две компаније генерисали су више од милион заштићених чланака Њујорк тајмса и бесправно попунили базе четботова који су већ постали конкуренти медијима као извору информисања.

"Информације су копиране из многих извора, али је посебан нагласак био на текстовима нашег листа. На тај начин, корисницима се садржај који наплаћујемо, посредством четботова, нуди бесплатно", пише у образложењу тужбе Њујорк тајмса.

Лист истиче да незаконитим коришћењем детаљних истрага, мишљења (коментара), рецензија, водича (експлејнера) и другог заштићеног и ауторског садржаја "Open AI" и Мајкрософт ускраћују могућност новинарима и сарадницима листа да и даље пружају услугу таквог квалитета.

"Они настоје да бесплатно користе огромна улагања Тајмса у његово новинарство, користе садржај без плаћања накнаде и краду публику од њега", закључује се у тужби.

Вештачка интелигенција и питање ауторских права

Ово је први пут да је један велики амерички медиј тужио компаније које стоје иза генеративног "Chat GPTи других алата вештачке интелигенције.

Случај такође поново подстиче питања која су се у медијским организацијама појавила током прошле године у вези са новинарским, финансијским и правним последицама вештачке интелигенције.

Иако се у тужби не помиње конкретан захтев за одштетом, наводи се да би оптужени могли да буду одговорни за милијарде америчких долара законске или стварне штете.

Тужба издавача је последња у низу сличних случајева, укључујући и онај који је покренуло више десетина светских аутора у септембру 2023, оптужујући "Open AI" да противправно користи садржаје из њихових дела.

Проблеми унутар компаније 

Компанија "Open AI" пласирала је модел вештачке интелигенције "Chat GPT" у новмебру 2022. До краја године, апликација је већ имала више од 100 милиона корисника.

Годину дана касније, бележи 100 милиона посета на недељном нивоу.

Ипак, након брзог раста популарности, компанија се суочава са све већим безбедносним изазовима и оптужбама за крађу интелектуалне својине.

Медији су посебно забринути да ће "Chat GPT" и други слични алати садржати текстове које неће водити ка оригиналним иворима.

Због тога је унутар компаније постојао сукоб између одбора компаније и извршног директора Сема Алтмана, који је резултирао најпре његовим отказом, а затим и повратком на посао после реакције запослених на отпуштање.

Након реизбора, главна промена била је именовање нових чланова одбора директора компаније, али су превирања око проблема са злоупотребом задржаја и ауторксим правима остала.

Вођени преговори, без "пријатељског решења"

Адвокати Тајмса су истакли да је тужба против две компаније уследила тек када је постало јасно да неће бити постигнуто "пријатељско решење" које би подрзумевало неку врсту накнаде за преузимање садржаја њујоршког листа.

Док се Мајкрософт још увек није огласио, компанија "Open AI" саопштила је да је разочарана најновијим развојем догађаја.

"Имали смо конструктивне разговоре са представницима Њујорк тајмса о спору који је сада тужба. Напредовали смо у преговорима због чега смо изненађени овим поступком листа. Свакако поштујемо права креатора садржаја", пише у одговору компаније.

Медији и ВИ – од блокаде до сарадње 

Борба медијских организација против индустрије високе технологије води се и у другим земљама.

Више од 600 медијских компанија инсталирало је блокаторе како би спречило технологију да бесплатно приступа садржају.

Међутим, постоје и медији који су потписали уговоре са компанијом "Open AI" о размени садржаја.

Међу њима су, између осталих, АП и компанија "Аксел Шпрингер".

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара