Представљен „Екс-Ар“, најбољи пи-си на свету, дело српских стручњака

Званично најатрактивнији персонални рачунар на свету, пореклом из Србије, представљен је данас широј јавности у Београду, а његови творци поручују да се свакако може говорити о новом српском бренду који се у самом старту светског такмичења у компјутерским иновацијама на Тајвану издвојио по иновативности и дизајну.

На недавно одржаном Светском првенству у модификацијама и иновацијама рачунара и рачунарских кућишта (CMWS), рачунар назван „Екс-Ар“ (AXE-R), пројекат браће Ненада и Немање Ђорђевића и Душана Србљака, освојио је прво место и по гласовима публике и по гласовима жирија, захваљујући свом атрактивном дизајну, али и импресивним компонентама.

Конкуренција је, сагласни су конструктори, била жестока, будући да су се надметала 94 тима из целог света, са великим буџетима и већ доказаним модерима.

„Када правите један овакав мод, суштина је у детаљима, као када станете испред акваријума. То је на крају и превагнуло код судија. Ово је први пут у историји тог такмичења да је неко освојио прве две награде. Прва је глас публике, а друга глас жирија“, каже Душан Србљак за Танјуг.

Додаје да се за „Екс-Ар“ може рећи да је српски бренд, јер је настао у Србији.

„Ми смо се током целог серијала трудили да свима ставимо до знања, целом свету, да је дошао из Србије, јер нам је било изузетно битно да објаснимо људима да на једном светском такмичењу може да се победи са идејом“, наглашава Србљак.

Наводи и да немају план да заштите овај пројекат, јер „ма колико год то звучало чудно, ово кућиште је победило на једном еминентном светском такмичењу и као такво је светски признато, због чега би сваки покушај копирања представљао срамотан потез за било коју компанију“.

Ненад Ђорђевић истиче да је оригиналност њихове идеје у јединственом облику пи-сија, прецизирајући да је први пут у историји рачунарства направљено хексагонално кућиште.

Поприлично је, напомиње, био велики изазов сместити све компоненте које су предвиђене за кућиште квадратног облика „у нешто овакво“, али на томе је рађено осам месеци, а одлуком жирија и публике је на овогодишњем "Case Mode" такмичењу одато признање да је то ипак нешто што је несвакидашње и најбоље.

Наводи и да је идеју за овај дизајн добио пре две године, када је на истом такмичењу освојио треће место и када је добио пехар који био хексагоналног облика.

Такмичење се, како објашњава, заснива на две категорије – "Scratch build" и "Tower mod", а „српски“ рачунар је освојио награду у првој категорији, која буквално подразумева дизајнирање „од нуле“.

„Све ово смо испројектовали, издизајнирали кроз софтвер као што је AutoCAD и касније то израђивали на ласерским машинама, а метале савијали како бисмо направили нешто несвакидашње“, изјавио је Ненад Ђорђевић.

Најавио је и да се следеће године спремају за такмичење и да тим већ ради на једном пројекту, који ће, како се нада, засенити постојећи.

Немања Ђорђевић је изјавио да им циљ сада није да оду из земље у иностранство, већ да остану овде и да покажу да је овде могуће направити нешто занимљиво и нешто што привлачи пажњу.

„Желимо да подстакнемо младе да размишљају у овом правцу и то не само у овом него генерално, да размишљају креативно, и да нема везе што живе у Србији и да су одавде ствари могуће и да било где у свету неко то може да примети“, поручује Немања Ђорђевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара