Читај ми!

Делегација Министарства науке предвођена министарком Јеленом Беговић у Њујорку

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација Србије борави у Њујорку на Деветом партнерском форуму о науци, технологији и иновацијама за циљеве одрживог развоја.

Јелена Беговић министарка науке, технолошког развоја и иновација Србије говорила је на скупу у Њујорку: Данас смо у УН у оквиру тродневне конференције везане за науку, технологију и иновације организовали испред Републике Србије један догађај везан за нашу резолуцију кој у смо иницирали прошле године, која је изгласана, а то је Међународна декада наука за одрживи развој.

Додаје да је делегација имала сјајне госте из глобалног партнерства за вештачку интелигенцију са Масачусетс технолошког института, из Међународног центра за генетичко инжењерство и биотехнологију, као и српског делегата у једном десеточланском телу које представља саветодавно тело генералном секретару УН везано за иновације и науку.

"Била је јако добра дискусија на тему нових технологија, како те нове технологије, од нанотехнологија од вештачке интелигенције до биотехнологије могу помоћи у решавању и у достизања циљева одрживог развоја. Са нама је председавао и члан УНЕСКО-а и тело које је и одговорно за имплементацију наше резолуције.

Оно што смо закључили, је велики корак за УН што је наука позвана да убрза и реши проблем успореног достизања циљева одрживог развоја и што су научници и иноватори позвани да помогну да се човечанство развија даље и да решимо неке глобалне проблеме које смо требали да решимо пре 15 година.

Мислим да је ово велика шанса за Србију, за науку из читавог света, за иноваторе и велика шанса да добре идеје помогну да достигнемо одрживу зелену и бољу будућност за све“, истакла је Јелена Беговић министарка науке, технолошког развоја и иновација Србије. 

Излагање министарке на тему "Унапређења одрживог развоја уз научна и технолошка решења усмерена на жене"

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић учествовала је у шестој сесији Деветом партнерском форуму о науци, технологији и иновацијама за циљеве одрживог развоја (STI Forum), организованом при Уједињеним нацијама.

Сесија "Унапређивање одрживог развоја уз научна и технолошка решења усмерена на жене", обухватила је важне теме као што су родна равноправност и научни развој, промовисање одрживог развоја и напредака у односу на циљеве одрживог развоја. Учешће министарке др Беговић било је прилика да као представница Републике Србије презентује добре резултате у овим областима, који се односе на жене.

“Учествовали смо на панелу који је везан за положај жена и девојчица у образовању и у науци. Управо то представља један од 11 циљева одрживог развоја, а тиче се конкретно обезбеђивања једнакости за девојчице и жене како би могле да учествују у активностима које су везане за науку, технолошки развој и иновације.

Представили смо стање у Србији и увек са поносом разговарамо о присуству жена у науци у изузетно високом проценту код нас и то је нешто на шта сам ја лично поносна и на шта сви треба да будемо поносни, али оно што је интересантно јесте да је увек врло позитивна реакција и код других јер нажалост не размишљамо да није свуда нити приближно слична ситуација када говоримо о присуству жена у науци и уопште доступности образовања женама и девојчицама”, рекла је министарка Беговић.

“Мислим да је наш пут био изузетно успешан, разговарали смо о новим технологијама у Уједињеним нацијама и о томе како нове технологије могу да унапреде и убрзају достизање циљева одрживог развоја, а данас смо причали о подједнако важној теми, а то је положај жена у науци и још једном наглашавам да заиста мислим да смо представили Србију у најбољем светлу.

Представили смо Србију као земљу напредних технологија, земљу која улаже у технологије, али и земљу која има изузетно висок проценат и образованих жена и жена у науци и жена на стручним положајима у компанијама, стартапима које су уз то научнице”, закључила је др Беговић.

Партнерски форум о науци, технологији и иновацијама замишљен је да пружи значајан допринос размени научно-технолошких перспектива, са фокусом на научне и технолошке решења за постизање циљева одрживог развоја. Панел у којем је учествовала др Беговић модерирала је Ари Мун, председница јужнокорејске Фондације за жене у науци, инжењерству и технологији и подпредседница Корејске академије наука и технологије.

“Тема сесије била је унапређење положаја жена у науци и технологији у сврху достизања циљева одрживог развоја. У овој сесији су учествовали панелисти који су на високим положајима у научној заједници, али и чланови делегација различитих земаља. Након сесије, сви смо имали исту мисао на уму, а то је да треба да наставимо напред да бисмо створили бољу и сигурнију будућност.

Желимо да обликујемо нашу будућност тако да свет у коме живимо буде боље окружење за жене и девојчице у СТЕМ наукама. Такође, отворени смо за то да учинимо сваки могући напор да бисмо могли да се крећемо напред на овај начин. СТИ форум је фантастичан савезник у достизању родне равноправности и циљева одрживог развоја. Како бисмо те циљеве достигли глобално партнерство је круцијално. Зато се радујем колаборацији са многим земљама, а нарочито са Србијом”, истакла је Мун.

 

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара