Хексагонaлни рачунар српског тима не престаје да осваја награде!

Најатрактивнији компјутер на свету направљен је у Србији. Тројица наших младих ИТ стручњака направила су пи-си са којим су победили на престижном светском првенству у модификацијама и иновацијама рачунара и рачунарских компоненти. Београдски тим „Екс-Ар“ добио је награду жирија, а истовремено и награду публике што се у историји тог такмичења није догодило. У разговору за РТС открили су нам да су добили и трећу награду.

Ово је кажу, нови српски бренд. Ради уз одговарајући кључ, аутоматски се отвара и затвара. Није нешто на шта смо навикли, али могућности овог рачунара препознали су и стручњаци и публика.

„Дошли смо до тога да будемо светски прваци и оно што је занимљиво је да смо пре пар минута, ето сад, то је нека ексклузива за РТС, добили још једну награду. Дакле, добили смо награду жирија у апсолутно најтежој категорији 'скречбилд', добили смо награду публике што се никад у историји тог такмичења није десило, а сад по први пут, ја не знам да ли ће ико успети да понови, добили смо и другу награду у ИМД избору за рачунар“, објашњава Душан Србљак из тима „Екс-Ар“ (AXE-R).

Награде су стигле после девет месеци рада. Сада су, кажу, показали да пи-си какав је већини познат, може да буде потпуно другачији.

И два брата Немања и Ненад радила су на програмирању и дизајнирању.

„Овако нешто може користити било ко и може се користити за било шта, искључиво сама снага компоненти која је унутра уграђена је пре свега за неке захтевне програме, апликације. Можете се играти на њему, али пре свега постоје неки захтевнији софтвери од самих игрица“, истиче Немања Ђорђевић, члан тима.

„Eкс-Ар“ није крај њихових идеја.

„Већ размишљамо о нечему новом да кренемо у следећу годину, неки нови модел, у међувремену већ радимо на неким пројектима тако да ми смо неуморни, иако можда имамо мало година, мало више година, али смо млади духом и то је најбитније, самим тим желимо да поручимо и млађим члановима који би хтели тиме да се баве, позивамо их да учествују и да дају све од себе на овој сцени и да не мисле да то што су из Србије не могу да успеју у свету“, закључио је Ненад Ђорђевић.

Кажу да се рад, дисциплина и идеја увек исплате. Зато идеје које су реализовали несебично деле и са другима на друштвеним мрежама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи