Читај ми!

Ники Минаж, мушкарци и неодољива привлачност статуа

У скарадној причи о воску и похоти, статуа популарне реперке Ники Минаж у музеју „Мадам Тисо“ у Лас Вегасу скренула је на себе нежељену пажњу публике.

Према писању лондонског Гардијана, славни музеј је могао да избегне овакав дебакл да су људи који раде у њему читали класике, преноси Танјуг.

Наиме, музеј је морао да уведе додатно обезбеђење након што је неколико посетилаца направило сексуално експлицитне фотографије са скулптуром реперке која је приказана како полугола клечи са избаченом задњицом као у свом познатом споту за песму Анаконда.

Један од посетилаца музеја поставио је на интернет „посебно увредљиву“ фотографију.

Гардијан, међутим, истиче да је однос мушкараца и статуа стар колико и они сами, те да овакво понашање не треба никог да изненади.

„Да су само мало завирили у класике знали би шта их чека, јер секси статуе имају моћ да изазову реакције које се тешко могу назвати филозофским“, наводи лист, подсећајући на причу коју је римски писац Плиније Старији забележио о једној од најпознатијих статуа на свету.

Према Плинију, мушкарци који су посећивали Афродитин храм у Книдосу, на острву Кос, нису могли да се обуздају пред скулптуром наге богиње, дела грчког мајстора Пракситела.

Један је мушкарац чак толико „подивљао“ да је покушао да има секс са мермерном статуом, наводи римски писац.

Али, он није први мушкарац који се заљубио у статуу. Према грчком миту о Пигмалиону, еротској причи о сексуалним фантазмима и фетишизму, уметник се заљубљује у властиту креацију.

Пигламион је исклесао статуу жене која га је узбуђивала, пише Овидије у својим Метаморфозама, наводећи да је уметник физички жудео са скулптуром, љубио је и миловао, облачио и украшавао драгим камењем.

Да су више читали Плинија и Овидија, кустоси музеја у Лас Вегасу би били далеко опрезнији у начину излагања воштане фигуре америчке реперке, истиче лист, додајући да је овај случај још један доказ о значају класичног образовања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво