Читај ми!

Менхетн као жута подморница Ленону у част

Готово четири деценије након што су му америчке власти одобриле Зелену карту, Џону Ленону је у Њујорку одата почаст таписеријом на којој је Менхетн приказан као велика жута подморница са славним Битлсом који држи знак мира.

Свечаности у Музеју имиграције на острву Елис, на ком се уздиже чувени Кип слободе, присустволави су Ленонова удовица Јоко Оно и чланови ирског рок састатва "U2", Боно и Еџ, преноси Танјуг. Том приликом је и 29. јули проглашен Даном Џона Ленона.

„Џон је знао колико је мир важан, али је такође знао да оно у шта верујемо постаје стварност“, истакла је Оно.

Израду таписерије, дело ческог уметника Петера Сиса, наручио је Бил Шипси, оснивач организације Art for Amnesty у знак захвалности Јоко Оно што је поклањањем права за снимање Ленонових песама, насталих током његове соло каријере, помогла у прикупљању више од пет милиона долара за светску организацију Amnesty International.

„Наша је нада да ће ова лепа таписерија подсећати на Ленонову поруку мира и љубави свима онима који су напустили своје домове у потрази за бољим животом“, истиче се у саопштењу организације за заштиту људких права.

Рођен у Ливерпулу, у Великој Британији, Ленон се преселио у САД почетком седамдесетих година 20. века.

Певач и заговорник мира, жестоки критичар Вијетнамског рата, Ленон је био суочен за претњом депортације пре него што је у јулу 1976. године коначно добио право боравка у САД. Само четири године касније убијен је у Њујорку, испред зграде у којој је живео.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво