Читај ми!

Уз све почасти сахрањен Ричард Трећи

Енглески краљ Ричард Трећи, чији су посмртни остаци пронађени у августу 2012. испод једног паркинга у Лестеру, поново је данас сахрањен, овог пута уз све почасти, како доликује једном суверену.

Представници краљевске породице и верских заједница придружили су се археолозима, Ричардовим далеким рођацима и бројним знатижељницима како би достојанствено испратили средњовековног краља чије су кости покопане у катедрали у Лестеру.

Међу присутнима на сахрани био је, у својству Ричардовог далеког потомка, и глумац Бенедикт Камбербач, који је прочитао песму британске песникиње Керол Ен Дафи.

„Удостојите ме исклесаног ми имена“, гласио један стих који је Камбербач изрецитовао у част монарха који је вековима лежао у необележеној гробници.

Та жеља је коначно испуњена. Ричардов ковчег је спуштен у гроб подно цркве, преко којег је постављена црна плоча са уклесаним именом „Ричард III“.

Сандук од ораховине направио је лично Мајкл Ибзен, Ричардов потомак чији је ДНК помогао у идентификовању краљевих посмртних остатака.

Краљица Елизабета Друга написала је да Ричардова поновна сахрана представља „догађај од великог националног и међународног значаја“.

Ричард Трећи, последњи краљ лозе Плантагенет, погинуо је у бици код Босворта 1485. Био је последњи енглески владар који је скончао на бољном пољу.

Његово измасакрирано тело – задобио је 11 рана, од којих девет на глави, сахрањено је без ковчега у капели која је касније разорена.

Вековима касније остаће упамћен, пре свега захваљујући Шекспировој драми „Ричард III“, као крвожедни тиранин и грбаво чудовиште које је побило све синове свога брата како би се докопао трона.

Поједини историчари, међутим, тврде да је Ричард био релативно просвећен монарх чија је двогодишња владавина, од 1483. до 1485, била праћена бројним реформама у корист обичних грађана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво