Умро глумац и редитељ Аси Дајан

Великан израелског филма Аси Дајан, син легендарног министра одбране Израела Моше Дајана, преминуо је у 69. години.

Самоуки уметник Аси Дајан рођен је 1945. године. Ушао је у свет филма прво као глумац, а касније као редитељ. Снимио је неколико остварења која су обележила историју израелског филма.

Био је друго дете бившег израелског генерала и министра одбране Моше Дајана, војника и политичара, заслужног за успех у израелско-арапском рату 1967. године, када је Израел за шест дана освојио Синај, Газу, Западну обалу и Голанску висораван.

Аси Дајан је глумио у 50 филмова и телевизијских серија и режирао 16 остварења. Чак је играо свог познатог оца 2003. године у телевизијском филму Рат из Кипура из 1973. године.

Радио је са редитељским гигантима као што су Џон Хјустон и Џил Дасен. Добио је осам награда Офир, које су израелски пандан Оскару, што представља апсолутни рекорд.

Највећу славу ипак је стекао редитељским радом.

Режирао је 1976. године култну комедију у Израелу Halfon Hill Doesn't Аnswer, хумористичку критику израелске војске.

Његови филмови имали су успеха и ван Израела, посебно дело Life According to Agfa (1992), које је анализа сукоба који раздиру израелско друштво и које је награђено на Берлиналу 1993. године.

Играо је главну улогу у познатој ТВ драми Бетипул, која је касније адаптирана у серијал на телевизији Ха-Бе-О In Treatment, у којој је глумац Гејбриел Берн играо Дајанову улогу.

Из три брака Аси Дајан је имао четворо деце. Имао је буран живот. Отворено је говорио о својим периодима дрогирања и алкохолизма и самоубилачким тенденцијама.

Био је у центру више скандала, а осуђиван је због насиља над својом партнерком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво