Читај ми!

Решена збрка око Ворхоловог портрета Фаре Фосет

Дело поп арт уметника Ендија Ворхола на којем је приказана Фара Фосет ипак ће остати код њеног партнера Рајана О'Нила. Портрет из 1980. године тражио је Универзитет у Тексасу јер је глумица тестаментом оставила своју колекцију установи као захвалан бивши студент. Суд у Лос Анђелесу утврдио је да је О'Нил власник.

Правосуђе америчке државе Калифорније потврдило је да глумац Рајан О'Нил јесте власник портрета Фаре Фосет чувеног поп арт уметника Ендија Ворхола, дела које тражи Универзитет у Тексасу, преносе амерички медији.

Порота Вишег суда у Лос Анђелесу донела је после два дана заседања пресуду у корист 72-годишњег глумца, који је увек говорио да је та слика у његовoм власништву већ 33 године.

Ворхол је тај портрет направио 1980. године.

Универзитет у Тексасу, где је Фара Фосет студирала, поднео је жалбу против глумца у августу 2011. године, оценивши да је запленио слику после смрти партнерке 2009. године, тврдећи да је то њена, а не његова слика.

Дело приказује Фару са истакнутим очима и уснама. Високошколска установа у Тексасу је подсетила да је глумица оставила целу своју колекцију универзитету.

Према речима адвоката Рајана О'Нила, Ворхол је дао два портрета пару, један Фари Фосет, други О'Нилу.

Адвокат је додао да је током суђења од 1980. до 1998. године, његов клијент задржао портрет, али да га је повремено позајмљивао Фари.

И пријатељи Фаре Фосет посведочили су на суду да је уметница рекла да један од портрета припада О'Нилу.

Према наводима представника Универзитета, портрет је вредан око 12 милиона долара, док адвокат прослављеног глумца тврди да је вредан мање од једног милиона.

Фара Фосет, која је светску славу стекла играјући у серији Чарлијеви анђели, умрла је од рака 25. јуна 2009. године.

Глумци су имали везу која је трајала веома дуго и имају сина Редмонда.

Међутим, ништа му није оставила тестаментом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво